Brancherapporten over energie zijn doorgaans een goede graadmeter voor hoe u ervoor staat. Het Nederlandse instituut voor energieonderzoek ECN geeft brancherapporten uit, de laatste dateert van 2016, het energierapport Utiliteitsbouw. Ook noemenswaardig is het energierapport Verzorging en Verpleeghuizen (2013). Ondanks de ‘oude’ cijfers in deze rapporten zijn het toch goede benchmarks. “Want”, zegt energieadviseur Johan Sijtsma, “De panden zijn nog niet veranderd (de isolatie en bouw), er is vooral gewerkt aan bijvoorbeeld verlichting en installaties.”
Wat kan er anders?
Hoe weten we dan wat we moeten veranderen, verbeteren en verduurzamen? “Het allerbelangrijkste is om af te zetten tegen uw peers. Zo is het gebruikelijk dat er in de zorg 19-20 m³ aardgas per m2 per jaar wordt verbruikt. De tabel hieronder (red: Let op, deels verouderd bijvoorbeeld voor verlichting) geeft een goede benchmark bij het geven van energie advies”, zegt Sijtsma.
Actuele cijfers energieverbruik
Dat we teveel energie verbruiken en CO2 uitstoten, weten we allemaal. Maar hoe staan we er echt voor? De app Electricity maps geeft een realtime beeld van ons energieverbruik en koolstofintensiteit. Hier zie je wat er misgaat in Europa. Bovendien laat het zien dat het grootste deel van de elektriciteit in Nederland afkomstig is van gas. De app geeft ook inzicht waar onze energiebronnen vandaan komen en waar we energie naar toe brengen.
“We zijn als het gaat om energie zeker niet het slechtste jongetje van de klas, maar je ziet ook dat we in Europa elkaar nodig hebben voor de energietransitie. Nederland doet het best goed met zonne- en windenergie. Helaas is het slechts een druppel op de gloeiende plaat.”
Erik van Marrewijk, Slimme Doener bij Stel…
Download gratis e-book
Meer weten over bijvoorbeeld wat er aan het Nederlandse energiesysteem rammelt? En wat u nu kunt doen om in beweging te komen en energie te besparen? Download gratis het e-book: In 5 stappen naar een duurzamer bedrijf.