‘Verduurzamen, zonder uitstraling en authenticiteit van je pand te verliezen’

Gepost door:

Jolanda Vos

Gepubliceerd op:

12 november, 2024
Leestijd: 2 minuten

Het Nieuwe Instituut verduurzaamt met het Ontzorgingsprogramma van de provincie

Voor eigenaren van maatschappelijk vastgoed is verduurzaming van gebouwen vaak een uitdaging. Zeker als het om kleinere organisaties gaat, waar kennis, capaciteit en middelen ontbreken. Daarom ondersteunen alle provincies in Nederland maatschappelijk vastgoedeigenaren kosteloos met de verduurzamingsopgave van hun gebouwen met het ‘Ontzorgingsprogramma maatschappelijk vastgoed’. Binnen het Ontzorgingsprogramma van de provincie Zuid Holland geeft Stel financieel- en subsidieadvies aan eigenaren van maatschappelijk vastgoed.

Eerste stappen
Nieuwe Instituut is het nationale museum voor architectuur, design en digitale cultuur en beheert de Rijkscollectie voor architectuur en stedenbouw. Het museum valt onder maatschappelijk vastgoed en maakt gebruik van het ontzorgingsprogramma. ‘In de jaren ’90 was duurzaam bouwen nog niet echt topprioriteit. Dus wij hebben wel wat aan te pakken, lacht Jacob de Munnik, Partnerships & Fundraising manager bij Nieuwe Instituut. ‘We zetten nu de eerste stappen’, vertelt hij.

‘Na het tekenen van de intentieverklaring van het ontzorgingsprogramma, kwamen we in contact met adviseur van stel, Shivani Panchoe. Zij ging voortvarend aan de slag en nam ons mee in de verschillende financieringsmogelijkheden voor ons verduurzamingsvraagstuk. Ook hielp ze ons bij de aanvraag van de DUMAVA-subsidie, die is specifiek voor maatschappelijk vastgoed,’ vertelt Jacob.

Oerwoud
Als manager fundraising is Jacob wel gewend om fondsen aan te schrijven, maar het aanvragen van subsidies voor verduurzaming vraagt andere expertise: ‘Al die verschillende subsidieloketten… Het is echt een oerwoud. Het is dan erg prettig als een partij als Stel je door de procedures en aanvragen heen loodst. Stel vertaalde onze vragen naar een goede aanvraag en wist precies de juiste accenten te leggen. Het verduurzamen van ons pand is een soort meerjarenplan. We pakken het stap voor stap aan. Dan blijft het voor ons goed te managen,’ legt hij uit.

‘We zijn een nationaal museum voor onder andere architectuur. Hoe bijzonder is het om zélf te laten zien hoe je een pand uit de jaren ’90 toch kunt verduurzamen, zonder dat het zijn uitstraling en authenticiteit verliest?’, zegt hij enthousiast. ‘Het is een mooie uitdaging om op deze manier bij te kunnen dragen aan impact voor onze organisatie en de wereld.’

Als je als organisatie met een verduurzamingsopgave te maken hebt, is het belangrijk dat de opgave bij het juiste team of de juiste afdeling een plek krijgt, vindt Jacob. ‘Mijn tip? Geef het prioriteit, maar maak de stappen niet te groot. Het ontzorgingsprogramma van de provincie en de koppeling met Stel zorgde voor een snelle en efficiënt start, inclusief de benodigde financiering.’

Heb jij ook hulp nodig bij het verduurzamen van jouw pand? Neem contact met ons op.