In de afgelopen weken heeft ECONNETIC voor haar klanten op 157 bedrijfsdaken SDE+-aanvragen ingediend, goed voor een totaal vermogen van ruim 30 MW. Dat zijn maar liefst 120.000 zonnepanelen, met een gezamenlijk oppervlak gelijk aan dat van 30 voetbalvelden. Al deze bedrijven willen verduurzamen én geld verdienen met hun dak door ze vol te leggen met zonnepanelen.
Het merendeel van de aanvragen is geïnitieerd door gemeenten en/of een lokale bedrijfsvereniging, waarbij groepen ondernemers tegelijkertijd benaderd worden om te verduurzamen. We hebben dit onder andere gedaan voor: Gemeente Veenendaal + Ondernemend Veenendaal, Gemeente Tiel + Ondernemers Coöperatie Tiel + Coöperatie Medel, Gemeente Utrechtse Heuvelrug, Gemeente Barendrecht, Gemeente Teylingen + EE care en Coöperatie Zeeuwind i.s.m. gemeente Middelburg en Goes.
Voor de betreffende ondernemers is het nu wachten op een SDE beschikking.
Van subsidie naar project, een grote drempel.
Maar: een SDE-beschikking is nog géén gerealiseerd project. Een groot deel van de door RvO afgegeven beschikkingen voor zonne-energie projecten wordt uiteindelijk niet benut. Onze ervaring is dat ondernemers drie goede redenen hebben voor het wel aanvragen van subsidie, maar niet realiseren van projecten:
- Gebrek aan investeringsruimte: Er is geen kapitaal beschikbaar, of het geld is nodig voor de normale core business van de ondernemer (werkkapitaal)
- Te laag rendement: Als er wel kapitaal beschikbaar is, vinden ondernemers de terugverdientijd te lang en het rendement te laag.
- Geen tijd/prioriteit: ondernemers zien het als veel gedoe en geregel (keuzes m.b.t. installatie, leverancier, etc.), realisatie van een PV-project staat daardoor vaak onderaan het prioriteitenlijstje.
De ECONNETIC aanpak.
ECONNETIC lost deze drie zaken voor de ondernemer op, zonder beperkingen op te leggen in de keuzes van de ondernemer, want daar houden ondernemers niet van. ECONNETIC is de onafhankelijke project-regisseur: geen gedoe en geregel voor de dakeigenaar, maar ontzorging van a tot z. Met onze aanpak maken we duurzame energie bereikbaar voor de ondernemers en zorgen we er voor dat projecten gerealiseerd worden.
Wat is de kern van de ECONNETIC aanpak? Zorg er voor dat zon projecten aantrekkelijk zijn voor partijen die samen een project maken:
Dakeigenaren
Zonne-energie aantrekkelijk voor dakeigenaren
Dakeigenaren kunnen duurzame energie opwekken op het eigen dak en besparen op de energienota zónder zelf te investeren
Mee-investeren en daar een goed rendement op behalen kan echter ook
Financiers
Zonne-energie aantrekkelijk voor financiers
Een solide business case is de basis voor een financierbaar en dus realiseerbaar project.
Schaalvergroting maakt het financieren van de projecten aantrekkelijk.
Professionele ontwikkeling en structurering van een project maakt een project aantrekkelijk voor banken.
Een marktconform rendement op het eigen vermogen brengt toegang tot externe investeerders om risicokapitaal in te brengen.
Lokale Partijen
Aansluiting bij lokale overheden en organisaties
Benutting van beschikbaar potentieel (de grote platte daken op bedrijfsterreinen kunnen een significante bijdrage leveren aan de doelstellingen van bijvoorbeeld gemeentes).
Onafhankelijk advies: ECONNETIC investeert zelf niet in projecten en werkt enkel vanuit het belang van de opdrachtgever.