Eind 2021 moeten alle gemeenten in Nederland een Transitievisie Warmte voor hun wijken opgesteld hebben. Waarin bijvoorbeeld omschreven wordt hoe wijken omschakelen van gas naar meer duurzame vormen van koken en verwarmen. Waarschijnlijk is uw gemeente hier ook al mee begonnen. Hoe pakt u dit als gemeente aan? En hoe pakken uw buurgemeenten dit aan? Een van de mogelijkheden is door de krachten te bundelen in een warmte transitiecentrum zoals we in Groningen hebben gedaan bij het Warmte Transitiecentrum Groningen (WTCG).
Praktisch aanpak
Het Warmte Transitiecentrum Groningen (WTCG) ondersteunt ambtenaren, colleges en gemeenteraden proactief met een praktische aanpak voor uitvoerbare transitievisies warmte en plannen. Bijvoorbeeld door het inventariseren van knelpunten binnen de verschillende gemeenten. En op basis daarvan gezamenlijke actielijnen te benoemen. Binnen deze actielijnen werken we samen met gemeenten en faciliteren in kennisproducten.
Actielijnen
Begin dit jaar is het WTCG gestart met het inventariseren van de vraagstukken bij gemeenten. Deze zijn samen gekomen in 5 actielijnen:
- Actielijn 1: verrijken lokale data en gegevens
- Actielijn 2: opstellen transitievisie warmte
- Actielijn 3: uitwerken wijk- en dorpsaanpak
- Actielijn 4 : betrekken bewoners en bedrijven
- Actielijn 5: versnellen warmte projecten
Binnen elke actielijn werken minimaal 3 gemeenten en relevantie partners samen. De actielijnen leiden binnen 1,5 jaar tot concrete resultaten. Stel… richt zich hierbij met name op het versnellen van warmteprojecten.
Regionale opgaven
Daarnaast zijn er drie regionale opgaven geformuleerd:
- Communicatie: Hoe maken we de warmtetransitie meer ‘top of mind’ bij inwoners?
- Betaalbaarheid: Op welke manier vergroten we de betaalbaarheid van duurzame warmte?
- Gasreductie: Wat kunnen inwoners doen om gas, geld, en het milieu te sparen?
De focus van het WTCG ligt op verbinding: samen de warmtetransitie versnellen. Ook kunnen individuele vraagstukken worden beantwoord voor gemeenten vanuit gemeentelijk budget.
Over het Warmte Transitiecentrum Groningen
Het Warmte Transitiecentrum Groningen is een initiatief van de Groninger gemeenten en de provincie Groningen om samen de warmtetransitie te versnellen. Door vraagstukken te bundelen en elkaar te helpen, ondersteund door expert kennis en capaciteit, werken gemeenten, de provincie en andere stakeholders samen aan de warmtetransitie. Stel… werkt in een vast team, samen met Procap, E&E advies en Witteveen+Bos. Deskundigheid, toegankelijkheid en daadkracht staan hierbij centraal.
Meer weten over onze aanpak of hulp nodig?
Wilt u als provincie ook samenwerking binnen gemeente stimuleren? Of zoekt uw gemeente samenwerken met buurgemeenten? Neem contact op met Rico Bouw (06 – 39 00 97 57) of Martine Niezink (06 – 41 55 25 22), consultants bij Stel…. Wij onderzoeken graag samen de mogelijkheden.