Veel gemeenten in Nederland hebben de ambitie om in 2030 CO2-neutraal te zijn. Om dit te bereiken zetten zij in op zowel duurzame energieopwekking als energiebesparing én werken zij samen met ondernemers en inwoners om deze doelstellingen te kunnen behalen. Een van de mogelijkheden is het produceren van windenergie op lokaal niveau. Maar hoe kan een windmolen in een gebouwde omgeving succesvol zijn en hoe wordt er draagvlak bij omwonenden gecreëerd? De coöperatieve Buurtmolen is het antwoord!
Lokale windenergie opwekken
De coöperatieve Buurtmolen is een initiatief van windmolenfabrikant EWT en energieleverancier Qurrent. Stel… is betrokken als gedelegeerd projectontwikkelaar en helpt Buurtmolen initiatieven in diverse gemeenten in Nederland te initiëren en te realiseren.
De Buurtmolen is relatief klein en heeft daarom een beduidend minder grote impact op de omgeving wat het draagvlak vergroot. Deelnemers aan de molen worden automatisch mede-eigenaar en vrijgesteld van energiebelasting voor de stroom afkomstig van De Buurtmolen. Zo profiteren zij van het laagste stroomtarief van Nederland, zonder daarvoor zelf een investering te hoeven doen. Investeerders financieren De Buurtmolen. Dit doen zij bijvoorbeeld via een lening van de bank in combinatie met crowdfunding. Per Buurtmolen kunnen zo’n 400 tot 600 huishoudens deelnemen.