Verzekeraars stellen steeds hogere eisen aan de installatie(s) van zonnepanelen. Verzekeren lijkt soms bijna onmogelijk. Is dat ook terecht? Wij vinden van niet. In deze blog leest u waarom.
De verzekerbaarheid van een (bedrijfs)pand is een belangrijk aandachtspunt bij zonnepanelen op daken. Verzekeraars stellen steeds hogere eisen aan het ontwerp, de gebruikte materialen en de wijze van inspecteren. Dit leidt nogal eens tot frustraties bij de ontwikkeling en realisatie van zonnestroom-installaties. En vraagt vindingrijkheid en doorzettingsvermogen van de betrokken partijen.
Veel onduidelijkheid over brandrisico bij toepassing van zonnestroom-installaties
Een grotere uitdaging bij het verzekerbaar houden van panden vormen de bouwkundige aspecten, en in het bijzonder, de brandveiligheid. Er bestaat hierover veel onduidelijkheid bij marktpartijen. Deels doordat verzekeraars verschillen in hun voorwaarden.
Op dit moment is er in de bouw een grote variëteit aan toegepaste isolatiematerialen, bevestigingswijzen, combinaties van isolatie en dakafdichting én aan de manier waarop zonne-installaties kunnen worden aangelegd. Waar voor de ene verzekeraar een geballasteerd systeem op een PVC-toplaag prima voldoet, is dit voor een andere verzekeraar onacceptabel en wordt geëist dat systemen bijvoorbeeld aan de bestaande dakconstructie verankerd moeten worden. De ene verzekeraar heeft geen problemen met Zon PV op een met PIR geïsoleerd pand en de andere verzekeraar keurt dit af of accepteert dit alleen onder de voorwaarde dat vlamboogdetectie wordt toegepast.
De aanhouder wint
Wij zien in de praktijk verschillende oplossingsrichtingen om tot verzekerbare panden mét duurzame energie te komen. Vaak betreft dit het aanpassen van de zonnestroom-installatie en/of aanpassingen aan de dakbedekking, maar het kan ook zijn dat we op zoek gaan naar een andere verzekeraar. Passend bij uw situatie en dak. Wij kennen de markt en weten wat er nodig is om tot realisatie van een project te komen.
Verplichte inspecties garanderen kwaliteit
Ook zijn er in de branche positieve ontwikkelingen waaronder een, tussen verzekeraars en installatiebranche afgesproken kwaliteitsnorm, voor inspecties. In deze zogenoemde SCIOS Scope 12 staat omschreven aan welke eisen de opleverinspecties moeten voldoen. Deze eisen zijn opgesteld door de installatiebranche, samen met de verzekeraars. Inspecties moeten conform deze richtlijnen worden uitgevoerd. Zodat, zowel pandeigenaar als de verzekeraar, weten dat de juiste zaken tijdens de inspectie worden gecontroleerd. Een veilige en bedrijfszekere installatie wordt daarmee gewaarborgd. We verwachten dat verzekeraars dit type inspecties als voorwaarde gaan stellen bij het afsluiten van verzekeringen voor zonnestroom-installaties.
Weten hoe wij u kunnen helpen?
Wij begeleiden vele partijen bij het verkennen van de mogelijkheden en het daadwerkelijk realiseren van zonnepanelen. Wilt u meer weten over dit onderwerp of begeleiding bij uw project? Neem dan contact met ons op via info@econnetic.nl of bel naar 0343 – 44 53 98.