Om de klimaatdoelstellingen te behalen moet de uitstoot van CO2 drastisch omlaag. Een van de manieren om hieraan bij te dragen is het besparen van energie. Voor onder andere ondernemers, de gezondheidszorg, onderwijsinstellingen, overheid en semioverheid zijn er daarom verplichtingen rondom verduurzamen en energiebesparing.
Er zijn drie verplichtingen: de zorgplicht, de informatieplicht en de energiebesparingsplicht. Deze verplichtingen zijn onderdeel van Wet Milieubeheer; dé milieuwet van Nederland.
De verplichtingen in het kort:
- Zorgplicht: bedrijven moeten doelmatig met hun energieverbruik omgaan. Bij sprake van energieverspilling moet dit opgelost worden.
- Informatieplicht: als bedrijf moet je aan de overheid rapporteren welke energiebesparende maatregelen je hebt uitgevoerd en welke je nog moet uitvoeren. Dit moet iedere vier jaar.
- Energiebesparingsplicht: ook moet je energiebesparende maatregelen uitvoeren met een terugverdientijd van vijf jaar of minder. Deze energiebesparende maatregelen worden erkende maatregelen genoemd.
Informatieplicht
De informatieplicht is een administratieve handeling en bestaat sinds 1 juli 2019. Vanaf dat moment ben je verplicht te rapporteren over verplichte energiebesparingsacties, ook wel erkende maatregelen genoemd. In de rapportage geef je aan welke verplichte acties uw bedrijf heeft uitgevoerd. Heeft u nog niet alle besparingsacties uitgevoerd? Dan geef dit ook aan.
De informatieplicht is een terugkomende verplichting. Iedere vier jaar moet u de rapportage updaten en weer inleveren.
Energiebesparingsplicht
Je bent niet alleen verplicht te rapporteren over de erkende maatregelen. Je moet ze ook uitvoeren. Het is daarom belangrijk dat u écht met energiebesparing aan de slag gaat!
In essentie wordt verwacht dat je de verplichte besparingsacties op het moment van rapporteren voor de informatieplicht al uitgevoerd hebt. Dat is de energiebesparingsplicht. Heb je nog niet alle verplichte besparingsacties gedaan? Dan wordt verwacht dat je dit binnen afzienbare tijd gaat doen. Ben je van plan een bepaalde actie niet uit te voeren? Voor elke energiebesparende actie die je niet uitvoert, moet je een gelijkwaardige of betere, alternatieve actie uitvoeren. Met de alternatieve actie moet je net zo veel of meer energie besparen.
Toezicht op de energiewetgeving
Komt een toezichthouder langs ter controle en heb je niet alle verplichte acties uitgevoerd? Dan ben je in overtreding. Jij en de toezichthouder spreken vervolgens af op welke termijn de overtredingen opgelost moeten zijn. Als dit na de afgesproken termijn niet is gebeurd, gaat de toezichthouder handhaven. Uiteindelijk kan een last onder dwangsom worden opgelegd; een bedrag dat de ondernemer moet betalen als de overtreding niet binnen een bepaalde periode stopt. Blijf je in overtreding? Dan worden er juridische stappen genomen.
Verplichte energiebesparende maatregelen
Voordat u met de informatieplicht en de energiebesparingsplicht aan de slag gaat, moet weten welke energiebesparende maatregelen op jouw onderneming van toepassing zijn. Voor 19 bedrijfstakken bestaat een lijst met energiebesparende maatregelen. Deze 19 lijsten worden ook wel de Erkende Maatregelenlijsten –EML– genoemd.
Heeft uw branche een EML? Dan bent u verplicht de benoemde maatregelen uit te voeren (energiebesparingsplicht) en hierover te rapporteren (informatieplicht).
MKB Energiebesparingstool
Al met al is het best ingewikkeld om alle erkende maatregelen die op uw bedrijf van toepassing zijn te begrijpen, in kaart te brengen en uit te voeren. Zeker als je niet als energiebesparing niet uw core business is en u de techniek in het bedrijfspand niet kent. U wilt focus houden op uw eigen werk. ECONNETIC biedt daarom de MKB Energiebesparingstool aan. Deze tool is een unieke combinatie van software en persoonlijk contact. Hiermee kunnen we de informatieplicht volledig uit handen nemen. Ook is het mogelijk om optimale begeleiding te krijgen bij het uitvoeren van de erkende maatregelen, zodat u voldoet aan de energiebesparingsplicht.
Ook energie besparen?
ECONNETIC helpt ondernemers onder andere energie te besparen. Dat doen we ook voor initiatieven en initiatiefnemers in Flevoland via Energie Expertisecentrum Flevoland (EEF) en voor ondernemers in de omgeving van bijvoorbeeld Rotterdam en Hoogeveen. Ook weten hoe u energie kunt besparen in uw bedrijf? Neem telefonisch contact met ons op via nummer 0343-445 398 of mail naar info@econnetic.nl