Al dertig jaar lang werkt Zeeuwind aan projecten die de energietransitie in de provincie Zeeland versnellen. Naast concrete (technische) projecten, kijkt Zeeuwind – als burgercoöperatie – ook naar het sociale aspect: laten zien hoe burgers en inwoners van Zeeland zelf kunnen bijdragen aan de energietransitie. Zon Offensief Zeeland is daarvan een heel mooi voorbeeld. Met Zon Offensief Zeeland realiseren Zeeuwind en ECONNETIC samen zonnestroom op bedrijfsdaken. Afgelopen weken is hard gewerkt om de eerste zonnestroomprojecten op te leveren.
Al sinds 1924 is het transportbedrijf van de familie Bosman een begrip in Nisse. Inmiddels staat de derde generatie ‘aan het stuur’ terwijl de vierde generatie zich al aandient en volop meedraait. Veiligheid en duurzaamheid zijn kernbegrippen bij het familiebedrijf van Giljo Bosman. Hij zet zoveel mogelijk in op het optimaliseren van de veiligheid voor de chauffeurs, de medeweggebruikers én het materiaal. Duurzame energieoplossingen krijgen daarbij hoge prioriteit.
Verminderen van de CO2 uitstoot
Giljo: “Duurzaamheid is voor ons erg belangrijk. In eerste instantie hebben we de focus gelegd op het verduurzamen van ons wagenpark.” De trucks van Bosman voldoen volledig aan de Euro-6-norm; een regelgeving van de Europese Unie die bedoeld is om de emissie van vervuilende uitlaatgassen terug te dringen. “We werken op een innovatieve manier aan gewichtsbesparing van onze trucks en trailers wat twee grote voordelen biedt: meer laadvermogen en minder CO2 uitstoot! Ook onderzoeken we de mogelijkheden om elektrisch te gaan rijden, maar de afstanden die wij nu afleggen in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk zijn nog te groot. Om tóch door te kunnen pakken met duurzame oplossingen, focussen we nu eerst op onze loodsen in Nisse. De daken ligt sinds kort vol met zonnepanelen van Zon Offensief Zeeland, waarmee wij in een groot deel van onze energiebehoefte kunnen voorzien.”
Volledige ontzorging
Transportbedrijf Bosman beschikt over veel dakoppervlak wat geschikt is voor het dragen van zonnepanelen. Begin 2017 is Giljo benaderd door de gemeente Borsele. “De gemeente vertelde mij over Zon Offensief Zeeland van Zeeuwind. Dit initiatief past perfect bij onze visie. Toen we ook nog eens voldoende dakoppervlak bleken te hebben om een rendabel project te realiseren, is het balletje snel gaan rollen. Alles is voor mij geregeld; er is subsidie aangevraagd, een business-case opgesteld én de zonnepanelen zijn geplaatst. Ik had er geen omkijken naar en kon volledige focus houden op mijn bedrijf.”
Heel veel zonuren
Op de daken van Bosman liggen sinds half juli zo’n 650 zonnepanelen. Hiermee kan het transportbedrijf een groot gedeelte van zijn energieverbruik zelf opwekken. Giljo: “We hebben veel geluk met het aanhoudende zonnige weer deze zomer. Ik heb nog geen duidelijk inzicht in wat we opwekken, maar met zoveel zonuren kan het niet anders dan goed zijn!” Wekt Bosman meer zonnestroom op dan nodig is, dan wordt dit tegen een vergoeding teruggeleverd aan het elektriciteitsnet.
Is uw dak en elektriciteitsaansluiting geschikt voor SDE+ subsidie?
Bent u gevestigd in Zeeland en wilt u ook in aanmerking komen voor zonnepanelen van Zon Offensief Zeeland? Om subsidie te kunnen ontvangen is er een bedrijfsdak nodig van minimaal 150m2 en een grootverbruikaansluiting van meer dan 3×80 ampère. Bij een grootverbruik-aansluiting krijgt u een maandelijkse afrekening.
Bron: dit artikel is afkomstig van de website van Zeeuwind.