Stel… helpt ondernemers netcongestie en capaciteitsproblemen aan te pakken

De elektriciteitsnetten raken steeds meer verstopt en de wachttijden worden steeds langer. Het kan tot 1,5 jaar duren om op het elektriciteitsnet aan te sluiten en er zijn geen garanties dat bedrijven zoveel elektriciteit kunnen gebruiken als ze nodig hebben. In sommige delen van Nederland zal de netcongestie waarschijnlijk tot 2029 aanhouden, waardoor het voor ondernemers moeilijk wordt om hun activiteiten uit te breiden of aan de groeiende vraag naar elektriciteit te voldoen.

Gepost door:

Sandrine Groot

Gepubliceerd op:

15 mei, 2023
Leestijd: 2 minuten

Het probleem

Veel provincies kampen met netcongestie en capaciteitsproblemen. Dit vormt een uitdaging voor ondernemers die hun bedrijf willen uitbreiden, maar worden gehinderd door een gebrek aan beschikbare capaciteit op het net.

De oplossing

Stel… heeft in samenwerking verschillende provincie en een ontwikkelingsmaatschappij meerdere stappen gezet om ondernemers met capaciteitsproblemen te helpen.

Eerst onderzocht Stel… de mogelijkheden voor samenwerking tussen bedrijven en verkenden we of een energie hub op een bedrijventerrein een haalbare optie is. Stel… heeft ook het potentieel overwogen voor het “delen van energie” met naburige bedrijven. Daarbij heeft Stel… ondernemers geholpen creatief te denken en nieuwe mogelijkheden te verkennen.

Ten tweede heeft Stel… energie-analyses uitgevoerd voor ondernemers, waardoor deze ondernemers meer inzicht kregen in hun energieverbruik, capaciteit en verwachte opwekking. Door deze informatie te visualiseren, konden ze patronen in het energieverbruik identificeren en hun energieverbruik beter beheren. Deze analyse hielp hen ook om hun aansluiting op het net te optimaliseren en hun beschikbare capaciteit optimaal te benutten.

Tot slot heeft Stel… samen met ondernemers gekeken naar aanvullende mogelijkheden voor het opwekken van energie, zoals het plaatsen van zonnepanelen, batterijen of andere duurzame energiebronnen. Stel… hielp hen bij het ontwikkelen van een businesscase voor deze opties en begeleidde hen van begin tot eind, inclusief financiering en realisatie.

“Het is jammer genoeg niet ongewoon dat je als ondernemer denkt dat je niet kunt groeien of verduurzamen door netcongestie. Gelukkig is er vaak veel meer mogelijk dan je denkt. Een consultant kan je inzicht geven in de situatie en helpen het maximale uit jouw aansluiting te halen, nu en in de toekomst.” – Nelianne van Bloemendaal

Resultaten

De aanpak van Stel… hielp ondernemers om binnen het vraagstuk netcongestie en capaciteitsproblemen beter te navigeren. Ze konden hun energieverbruik optimaliseren, nieuwe opties voor energieopwekking verkennen en een duurzamere en veerkrachtigere energiestrategie ontwikkelen.

Door samen te werken kon Stel… een scala aan expertise en middelen samenbrengen om ondernemers te ondersteunen. Stel… haar aanpak was flexibel en afgestemd op de specifieke behoeften van elke ondernemer, met ondersteuning van A tot Z.

Conclusie

Stel… haar aanpak van netcongestie en capaciteitsproblemen biedt een waardevolle les voor gebieden die met soortgelijke problemen worstelen. Door expertise, middelen en een creatieve aanpak te combineren, was Stel… in staat om ondernemers te helpen bij het navigeren door een complex en evoluerend energielandschap. Naarmate de overgang naar hernieuwbare energie doorgaat, zal dit soort ondersteuning steeds belangrijker worden om bedrijven te helpen bloeien en groeien.