Op 6 december heeft het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat bekend gemaakt dat ook in 2018 SDE+ subsidie beschikbaar wordt gesteld voor duurzame energieprojecten in Nederland. In de voorjaarsronde is er in ieder geval 6 miljard euro beschikbaar. En net als in 2017 verwacht de overheid een tweede ronde in het najaar, opnieuw met een budget van 6 miljard euro. Dat betekent dat, naar verwachting, het totale subsidiebudget in 2018 uitkomt op 12 miljard euro!
Wat is SDE+ subsidie?
Met de SDE+ subsidieregeling stimuleert het ministerie van Economische Zaken en Klimaat de ontwikkeling van een duurzame energievoorziening in Nederland. De SDE+ is een exploitatiesubsidie. Dit betekent dat de energieproducent (de initiatiefnemer van een duurzaam energieproject) subsidie krijgt voor de geproduceerde duurzame energie. De SDE+ vergoedt het verschil tussen de kostprijs van duurzame energie en de marktwaarde van de geleverde energie over een periode tot maximaal 15 jaar. De hoeveelheid subsidie is afhankelijk van de soort en de hoeveelheid geproduceerde duurzame energie (bron: RVO).
Wijzigingen in 2018 ten opzichte van 2017
In de Kamerbrief die is opgesteld, beschrijft het ministerie van Economische Zaken en Klimaat de wijzigingen voor de verschillende duurzame energietechnieken. Zo worden de tarieven voor zon-PV projecten aangescherpt. Ook wordt een onderscheid gemaakt tussen de energie voor eigen verbruik en de energie die wordt terug geleverd aan het net. Voor beiden wordt een apart basis- en correctiebedrag vastgesteld.
Door de aanscherping van de tarieven, is het belangrijk om zon-PV projecten nóg (kosten)efficiënter uit te voeren. ECONNETIC kan ondernemers hierbij helpen door deelname aan ‘Zon op Bedrijfsdaken’ (ZoB). Met Zon op Bedrijfsdaken worden zonne-energiesystemen op verschillende bedrijfsdaken gebundeld tot één grootschalig project. Hierdoor gaan de inkoopkosten omlaag, komt het project in aanmerking voor goedkope projectfinanciering en worden deelnemende ondernemers volledig ontzorgd.
De wijzigingen ten opzichte van 2017 hebben tot gevolg dat de businesscase nog beter doorgerekend moet worden op basis van de individuele situatie. Precies wat ECONNETIC voor u doet!
SDE+ voor Zon op Bedrijfsdaken
In 2017 diende ECONNETIC voor ruim 200 ondernemers in meer dan 20 gemeenten een SDE+ subsidie aanvraag in voor maar liefst 267.000 zonnepanelen. Goed voor een potentieel zon-PV vermogen van ruim 80 megawatt. Natuurlijk willen we dit in 2018 – met een subsidiebudget van maar liefst twee keer 6 miljard euro – op z’n minst evenaren. Dus bent u bezig met een duurzaam (zonne)energieproject en wilt u aanspraak maken op SDE+ subsidie? Neem dan (vrijblijvend) contact op met onze accountmanager Maarten te Velde. Dit kan telefonisch op 0343-445 398, of per e-mail aan info@econnetic.nl.
Voorjaarsronde 2018
De voorjaarsronde voor SDE+ subsidieregeling is geopend van 13 maart tot en met 5 april en kent drie fases waarin projecten tot een bepaald maximum basisbedrag een subsidieaanvraag kunnen indienen.
Meer weten?
Lees meer over de SDE+ in 2018 op de website van RVO:
- SDE+ voorjaar 2018 gepubliceerd.
- Opnieuw 6 miljard voor SDE+ voorjaarsronde 2018.
- Download hier de Kamerbrief met alle basisbedragen, basisenergieprijzen, vollasturen en de voorlopige correctiebedragen.
Of stuur ons een bericht:
3 reacties. Reactie plaatsen
[…] jaar gaan wij twee nieuwe fondsen aankondigen waarover wij de directie gaan voeren. Ook zijn er opnieuw twee SDE+ rondes die wij groots gaan benutten met aanvragen voor Zon op Bedrijfsdaken in gemeentes door heel […]
[…] In het najaar van 2017 is voor ruim veertig geïnteresseerde Rotterdamse ondernemers een SDE+ subsidie (stimulering van duurzame energieproductie) aangevraagd. Deze is nu door de RVO […]
[…] 13 maart aanstaande opent de voorjaarsronde voor het aanvragen van SDE+ subsidie. Met de SDE+ subsidieregeling stimuleert het ministerie van Economische Zaken en Klimaat de […]