SDE+ subsidie toegekend voor collectief zonnepanelenproject
Op maandag 26 juni is een belangrijke stap gezet naar een energieneutraal Tiel. Ondernemers Coöperatie Tiel (OCT) krijgt een subsidie voor het plaatsen van 15.000 zonnepanelen. Samen zijn deze zonnepanelen goed voor een opbrengst van 3,8 MW megawatt (MW). Eén megawatt kan ongeveer 300 huishoudens van elektriciteit voorzien. Met de SDE+ subsidie stimuleert het ministerie van Economische Zaken de ontwikkeling van duurzame energie in Nederland.
Bedrijven en (non-profit) instellingen die hernieuwbare energie willen produceren, kunnen gebruik maken van de SDE+ subsidieregeling. OCT en de gemeente Tiel hebben samen adviesbureau ECONNETIC de opdracht gegeven om de subsidieaanvraag voor 17 deelnemende ondernemers te verzorgen. Voor alle ondernemers is deze inmiddels toegekend.
Unieke aanpak
Dit project maakt zonne-energie aantrekkelijk voor dakeigenaren door verschillende daken te bundelen tot één grootschalig project. Jeroen Willems, partner van ECONNETIC: “Wij ontzorgen ondernemers door subsidieaanvragen, technisch onderzoek, financiering, ontwikkeling en beheer voor onze rekening te nemen. Doordat bedrijven samen zonnepanelen aanschaffen, profiteert iedereen van fors lagere aankoopkosten en worden projecten als deze zeer rendabel. Ondernemers kunnen kiezen of zij zelf willen investeren of niet.”
Goed op weg naar 40.000 zonnepanelen in Tiel
Wanneer alle 15.000 panelen er liggen, levert dat een behoorlijke bijdrage aan de doelstelling om in 2020 40.000 zonnepanelen in Tiel te hebben. Met dit project laten de bedrijven in Tiel zien dat ze duurzame energie serieus nemen. Er zijn veel bedrijven in Tiel die daken hebben die geschikt zijn voor zonnepanelen. De potentie is enorm. Maar niet alleen bedrijven gaan over op duurzame energie. Zo hebben een aantal basisscholen al zonnepanelen en zijn er sportverenigingen zoals Ten Medel die zonnepanelen aanleggen op hun dak. Het is een zaak van ons allemaal.
Collectief project
De kern van het project is de bundeling van verschillende daken tot één groot project, zodat er projectfinanciering aangetrokken kan worden. Bedrijven kunnen op twee manieren deelnemen aan het collectieve project. Zij stellen hun dak ter beschikking zonder zelf te investeren en nemen vervolgens groene stroom van hun eigen dak af. Of zij investeren in het collectieve project. De bedrijven die meedoen zijn erg enthousiast. Zij zien dit project ook als een goede investering.
Meedoen
Bedrijven kunnen nog altijd deelnemen aan het project. In september gaat een tweede ronde SDE+ subsidie van start. Geïnteresseerd? Neem dan contact op met de OCT via info@ondernemerscoopertietiel.nl.