Voor de gemeente Midden Groningen is duurzaamheid een belangrijk thema. Ze wil een energieregio zijn voor én door de samenleving. Bijvoorbeeld door gezamenlijk met inwoners te zoeken naar een goede inpassing van hernieuwbare energie in het landschap. En door lokale participatie in energieprojecten. De ontwikkeling van Zonnepark Eekerpolder is hier een mooi voorbeeld van. Liefst 50% van het zonnepark komt in lokaal eigendom.
Zonnepark Eekerpolder beslaat straks een gebied van circa 68 hectare en is goed voor een vermogen van 68 megawattpiek. De vergunning voor het zonnepark is inmiddels verleend door de gemeente én de benodigde de SDE-subsidie is in aanvraag.
Lokale participatie
Eén van de doelstellingen van de gemeente Midden Groningen om als energieregio te fungeren is een lokale participatie van 50% in energieprojecten. Aan die doelstelling wordt in dit project uitstekend invulling gegeven. Zonnepark Eekerpolder komt namelijk voor 50% in handen van coöperatie Eekerpolder. Een coöperatie die is opgericht door en voor de bewoners uit de gemeente. Bewoners zijn straks voor 50% mede-eigenaar van het park, mede doordat ze voor de helft mee-investeren in het park. Naast het profiteren van 50% rendement, beslist de coöperatie ook mee over bijvoorbeeld de landschappelijke inpassing van het park. De andere helft van het zonnepark komt in handen van duurzame energieproducent Solarfields.
Lokale meerwaarde
Bij de inrichting van het project wordt op meerdere manieren rekening gehouden met de lokale meerwaarde van het gebied. Zowel voor de natuur als voor de omgeving. Uitvoerig onderzoek zal uitwijzen welke ecologische meerwaarde gecreëerd kan worden. Rondom het zonnepark wordt volop ruimte (tussen de 25-30%) gecreëerd voor flora en fauna, zoals insecten, vogels en kleine zoogdieren. Door het aanleggen van wandel- en fietspaden wordt het gebied toegankelijk voor recreanten. Winst voor de natuur, de energietransitie en de bewoners.
Jaap Keuning, initiatiefnemer Zonnepark Eekerpolder: “De realisatie van Zonnepark De Zonne Akkers smaakte naar meer en daarnaast stond het gebied in de Eekerpolder al langer op de radar van onze coöperatie. Toen bleek dat er mogelijkheden waren om dit project gezamenlijk (in 50/50 verhouding) met Solarfields te ontwikkelen, hebben we deze kans met beide handen aangegrepen. Door het bijeen brengen van de ervaring en professionaliteit in projectontwikkeling van Solarfields, het creëren van draagvlak en lokaal eigendom door de coöperatie en de ondersteuning van ECONNETIC realiseren we hier een zonnepark dat straks als voorbeeld gebruikt kan worden in de rest van Nederland. ”
Vooruitblik
Op dit moment worden de bewoners rondom Zonnepark Eekerpolder en omgeving geënthousiasmeerd om te participeren in het project. Ook wordt de samenwerking met Solarfields verder vormgegeven. En terwijl er gewacht wordt op een beschikking van de SDE subsidie bekijkt men of uitbreiding van het plan, met een aanvullende 80 hectare, mogelijk is.
Leon van Zonneveld, consultant ECONNETIC: “Net als bij Zonnepark De Zonne Akkers in Meeden is het mooi om te zien hoe dit project wordt aangepakt. Er ligt een grote nadruk op het betrekken van de lokale omgeving en er is veel aandacht voor de natuur. Tegelijkertijd gaat het hier over de realisatie van tientallen megawattpiek aan opgesteld vermogen. Daar krijg ik energie van!”
Rol ECONNETIC
ECONNETIC is op meerdere manieren betrokken bij het plan. We ondersteunen de coöperatie in de samenwerking met Solarfields en hebben de coöperatie o.a. geadviseerd over de businesscase en financieringsmogelijkheden.
Meer informatie
Wilt u meer informatie ontvangen over dit project? Neem contact met ons en we vertellen u er graag meer over. U kunt ons bereiken via 0343 – 44 53 98 of mail naar info@econnetic.nl