Lokale energiecoöperatie Eekerpolder verkrijgt 50% aandelenbelang grootschalig energieproject

De Coöperatie Eekerpolder is opgericht voor en door lokale bewoners van Oldambt en Midden-Groningen en heeft nu 50% van het aandelenbelang van Zonnepark Eekerweg BV. Uniek; het komt zelden voor dat de omgeving zo vroeg aandeelhouder wordt van een zonnepark. Stel… ondersteunde de coöperatie bij de aankoop van de aandelen.

Gepost door:

Sandrine Groot

Gepubliceerd op:

16 september, 2022
Leestijd: 2 minuten

Uiteindelijk is het de bedoeling dat er één groot zonnepark wordt gerealiseerd van in totaal circa 160 hectare (190 MWp). Bij de aankoop van 50% van de aandelen in zonnepark Eekerpolder heeft Stel… de coöperatie bijgestaan.

Uniek: zo vroeg mogelijk

De Coöperatie Eekerpolder en Solarfields (producent van duurzame energie) tekenden op 15 september een aandelenoverdracht. Hiermee is de Coöperatie Eekerpolder dus aandeelhouder van een zonnepark in ontwikkeling. Met deze handtekening geeft men invulling aan de uitgangswaarden van het klimaatakkoord, waarin men streeft naar 50% lokaal eigendom als voorwaarde voor planologische medewerking. Bij voorkeur in een zo’n vroeg mogelijk stadium van een project.

Het is dus uniek dat zo vroeg in het proces een coöperatie aandeelhouder wordt. De praktijk leert dat het streven in het klimaatakkoord complex en weerbarstig is. Gedeeld eigenaarschap betekent namelijk niet alleen het delen van de lusten, maar ook de lasten. Daarnaast heeft niet iedereen veel ervaring met projecten van deze omvang.

Slimmer doener Leon van Zonneveld:
“Nergens anders in Nederland wordt een project van deze omvang op een coöperatieve manier (50/50) ontwikkeld”

Dividend naar de omgeving

Het te genereren dividend – zodra het project operationeel is – wordt direct naar de omgeving uitgekeerd. Het betekent voor de regio dat het grip krijgt op een impactvolle ontwikkeling als Zonnepark Eekerpolder. Zo kunnen er bijvoorbeeld recreatiemogelijkheden en natuur in de Eekerpolder worden aangelegd. Ook zullen er aanzienlijke financiële lusten terugvloeien naar de omgeving. Hiermee worden leefbaarheids- en duurzaamheidsinitiatieven in de wijde regio gefaciliteerd. De coöperatie wil bijvoorbeeld graag voor alle burgers, in samenwerking met het Warmtefonds, een besparing regelen op de energierekeningen.

Zonnepark binnen twee gemeentegrenzen

Het Zonnepark Eekerpolder bestaat uit twee zonnevelden. 70 Hectare van het plangebied ligt binnen de grenzen van gemeente Midden-Groningen en een gedeelte (90 hectare) ligt binnen de grenzen van gemeente Oldambt. Het zonnepark strekt zich dus uit over twee gemeenten, met ieder zijn eigen besluitvormingsproces.

Coöperatie Eekerpolder

Stel… U kunt hulp bij een energieproject gebruiken?

Slimme doener Leon van Zonneveld gaat graag in gesprek over alle mogelijkheden. Dit kan telefonisch op 0343-445 398, of mail naar leonvz@stel.nl.