Koudekerke (gemeente Veere) wil een energieneutraal dorp worden en in 2030 voor honderd procent onafhankelijk zijn van energiebedrijven. Om dit te realiseren worden grote stappen gezet in de duurzame energievoorziening van het Zeeuwse dorp. Een eerste stap is het bouwen van een zonnepark op de voormalige stortplaats. Hier worden tienduizend zonnepanelen geplaatst die energie gaan opwekken voor de eigen dorpsbewoners.
Al dertig jaar lang werkt Coöperatie Zeeuwind aan projecten die de energietransitie in de provincie Zeeland versnellen. Samen met Coöperatie Energieneutraal Koudekerke/Dishoek werkt Zeewind nu aan de realisatie van een zonnepark op de stortplaats aan de Braamweg in Koudekerke. ECONNETIC ondersteunt Zeeuwind bij de realisatie van dit zonnepark op het drie hectare tellende terrein waar tot 1993 bouw- en sloopafval werd gestort.
Starten met bouwen
De vergunning van de gemeente is binnen en de subsidie van de landelijke overheid is toegekend. Dat betekent dat Zeeuwind kan starten met de voorbereidingen van de bouw. Samen met ECONNETIC onderzoekt Zeeuwind hoe dat juridisch én praktisch ingeregeld moet worden. Inwoners van Koudekerke en Dishoek kunnen lid worden van de nieuwe energiecoöperatie Energieneutraal Koudekerke/Dishoek en financieel deelnemen in het zonnepark. Zeeuwind en Coöperatie Energieneutraal Koudekerke/Dishoek hopen dat de bouw van het zonnepark nog dit jaar kan starten.
Duurzame energie voor 700 huishoudens
De zonnepanelen gaan naar verwachting zo’n 2.500 megawattuur per jaar produceren, waar zo’n 700 huishoudens in het dorp van kunnen profiteren. Lees meer over de samenwerking tussen Coöperatie Zeeuwind en ECONNETIC.
Bron visualisatie: Blankenstijn Bosch van Eck.
1 reactie. Reactie plaatsen
[…] geïnterviewd. Deze twee lokale, coöperatieve aandeelhouders vertellen hoe relatief eenvoudig het zonnepark Koudekerke op de voormalige stortplaats in de gemeente Veere wordt ontwikkeld: door het sámen te doen met de dorpsbewoners. Er worden zo’n tienduizend […]