Hoe Stel… van een vakantiepark een duurzaam voorbeeld maakte.

Gepost door:

Sandrine Groot

Gepubliceerd op:

20 november, 2023
Leestijd: 2 minuten

Hoe maak je van een vakantiepark een duurzaam voorbeeld voor Nederland? Dat was de uitdaging die Stel… aanging in samenwerking met Zeeuwind en Energiek Zeeland. Het project betrof de verduurzaming van het vakantiepark Port Greve, waar het gasverbruik vooral in het zwembad erg hoog was. Het resultaat is een park dat nu veel minder energie verbruikt en een inspiratiebron is voor anderen in de sector.

Stel… begon met een grondige analyse van het park, waarbij we de warmteverliezen in kaart brachten. We ontdekten dat het zwembad, dat dateerde uit de jaren 80, slecht geïsoleerd was en verantwoordelijk was voor een groot deel van het gasverbruik. Met een watertemperatuur van 29 graden en een ruimtetemperatuur van 30 graden, werd er veel gas verbruikt voor het verwarmen van het water.

Om dit probleem op te lossen, stelde Stel… een grondige isolatie voor. Hierbij werd het dak, de gevel en zelfs de glijbaan van het zwembad geïsoleerd. Ook werd er geadviseerd om een warmtepomp te installeren in combinatie met zonnepanelen om het energieverbruik drastisch te verminderen. Met een verwachte terugverdientijd van 5 tot 6 jaar bleek dit een rendabele investering.

Naast isolatiemaatregelen moeten in de komende jaren ook de ketels worden vervangen, hoewel er al een nieuwe luchtbehandelingskast was geïnstalleerd, wat een goede stap was in de richting van verduurzaming. Met de voorgestelde maatregelen zal het park naar verwachting aanzienlijk minder energie verbruiken. Het vakantiepark Port Greve zal een duurzamere bestemming worden en een inspirerend voorbeeld voor anderen in de sector.

Stel… is trots op het resultaat van dit project, dat in de zomer van 2023 werd afgerond. Het project werd aangestuurd door Zeeuwind als opdrachtgever, terwijl Energiek Zeeland fungeerde als tussenpartij. Wil je meer weten over Stel… en wat we voor jou kunnen betekenen op het gebied van verduurzaming? Bezoek dan onze website www.stel.nl of neem contact met ons op. We horen graag van je!