Op het moment dat er hard gewerkt wordt aan de formatie van een nieuw kabinet, pakken politieke partijen én maar liefst 90 hoogleraren hun kans. In een open brief en een voorstel van de natuur & milieu-partijcommissies aan de onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en GroenLinks, roepen ze op tot een nieuw klimaatplan voor Nederland.
Klimaatmaatregelen
Zowel de hoogleraren als de partijcommissies willen dat het Kabinet zich gaat bezighouden met veel strengere klimaatmaatregelen. Een greep uit de lijst met criteria wat er volgens hen moet gebeuren:
- Benoemen van een minister voor Energie en Klimaat.
- Het sluiten van de kolencentrales.
- Wegenbelasting invoeren per gereden kilometer.
- Een verbod op de verkoop van benzine- en dieselauto’s (binnen 8 jaar).
- De grootschalige opwekking van duurzame energie stimuleren.
- Nederlanders stimuleren om massaal over te stappen op energie uit warmte-koudeopslag in plaats van gas.
- Plaatsen van veel meer windmolens.
- Een investeringsfonds ontwikkelen voor bedrijven die willen investeren in duurzame (maatschappelijke en ecologische) innovaties.
Het zijn harde criteria, maar “over de voorstellen hoeft politiek geen twijfel meer te bestaan” (bron: Trouw, 25 april 2017). De partijcommissies en daarmee de achterban van maar liefst zes partijen -die met elkaar ruim twee derde van de Tweede Kamer vertegenwoordigen- hebben inhoudelijk overeenstemming over de criteria bereikt. Dit betekent dat het plan op een breed politiek draagvlak kan rekenen.
Concreet
ECONNETIC is blij met deze lobby voor een groener en duurzamer Nederland én de concrete maatregelen die genoemd zijn. Jeroen Willems, partner bij ECONNETIC: “ECONNETIC zet zich al vier jaar in voor hernieuwbare en duurzame energieprojecten van en bij (lokale) overheden en het bedrijfsleven. Het is goed dat de politiek nu ook zegt dat het kan, door heel concreet te worden. Want dát is wat wij doen. We geven advies en dóen heel concreet.”
Opwekking duurzame energie stimuleren
De vijfde maatregel die de hoogleraren in hun open brief noemen, is het stimuleren van de grootschalige opwekking van duurzame energie. “Forse investeringen zijn nodig om duurzame energie op te schalen de komende jaren. Specifiek de opschaling van wind op zee, zon op daken en geschikte terreinen, duurzame warmte en geothermie” (bron: Trouw, 24 april 2017). De hoogleraren stellen hiervoor onder andere een verdubbeling van de SDE+ regeling voor. Ook bedrijven willen een groener Nederland en dus een groen kabinet. Onder aanvoering van Jan Peter Balkenende, deden zij in maart ook een oproep. Balkenende: “Klimaatactie is zakelijk ook interessant. Bedrijven zijn hun verdienmodellen daarom aan het herijken. Dat schept ook kansen. Je kunt miljárden verdienen door circulair te ondernemen” (bron: Trouw, 29 maart 2017).
ECONNETIC werkt
ECONNETIC ontwikkelt, financiert, realiseert én beheert hernieuwbare en duurzame energieprojecten. Jeroen Willems, partner bij ECONNETIC: “Eigenlijk alles wat wij doen raakt direct aan de opgeroepen maatregelen. Wij helpen (lokale) overheden en het bedrijfsleven bijvoorbeeld met het opwekken van energie uit bodemwarmte en warmte-koudeopslag. Ook hebben we een heel succesvol project ‘Zon op Bedrijfsdaken’. Met ‘Zon op Bedrijfsdaken’ (ZoB) wordt zonne-energie, door een gezamenlijke aanpak op bedrijventerreinen, aantrekkelijk gemaakt voor dakeigenaren. Ook zijn we als adviseur/projectregisseur betrokken bij windprojecten, waarbij onze aanpak zich richt op het zoveel mogelijk organiseren van betrokkenheid van de omgeving om zo daadwerkelijk draagvlak te creëren voor het windproject. Ook zorgen we ervoor dat de financiering rondkomt, zodat er gestart kan worden. Dat doen we eigenlijk voor al onze opdrachtgevers: duurzame energieprojecten startklaar maken zodat er écht gerealiseerd en (duurzame energie) geproduceerd kan worden.”
Meer weten?
Wilt u meer weten over hoe ECONNETIC nú al bijdraagt aan een duurzamer Nederland? Bent u bezig met een concreet project? En heeft u vragen? Neem dan vrijblijvend contact op met Jeroen Willems. Dit kan telefonisch op 0343-445 398, of per e-mail aan info@econnetic.nl.