Hoeveel energie én geld kunnen MKB bedrijven besparen? Een terechte vraag die veel ondernemers zichzelf zullen stellen. Zeker nu. En hoewel andere prioriteiten waarschijnlijk voorrang krijgen, loont het echt om eens naar de mogelijkheden te kijken. De grootste winst is namelijk vaak te behalen door aanpassingen in het gebruik van installaties zoals de verwarming en ventilatie, en niet door grote investeringen in bijvoorbeeld isolatie. We vertellen u graag hoe u de ondernemers binnen uw gemeente, provincie of ondernemersvereniging kunt helpen!
Gemiddelde besparing van 23%
De gemiddelde energiebesparing bij MKB bedrijven is 23%. Al een heel mooie stap richting het (verplichte) landelijke doel van 49% CO2-reductie in 2030. Deze 23% betreft louter maatregelen die zich binnen vijf jaar terugverdienen. Er is in potentie dus nog veel meer winst te behalen!
Energieverspilling tegengaan
Zoals gezegd is de helft van de besparing voor bedrijven te halen door energieverspilling in hun bedrijf te stoppen. Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de bedrijven flink op hun gasverbruik kan besparen door te zorgen dat de verwarming uit gaat buiten openingstijden en de temperaturen van hun verwarming goed in te stellen. Zeker nu we met z’n allen grotendeels thuiswerken is dit heel interessant om naar te kijken. Let wel, als je in het weekend het pand verwarmd terwijl er dan niemand is, zijn bijna 30% van de gaskosten pure verspilling. Ook valt veel te besparen door het toepassen van nieuwe technieken, zoals het vervangen van tl-verlichting door ledverlichting. Heel eenvoudige aanpassingen, die niet al te veel investering vragen en heel snel zijn terugverdiend.
Investering
Ook vanuit financieel oogpunt is energie besparen een goed idee. De gemiddelde terugverdientijd van de maatregelen bedraagt 1,5 jaar. Het stoppen van energieverspilling heeft een terugverdientijd van hooguit een paar maanden of is soms zelfs direct, doordat er geen investering nodig is. Maar ook de gemiddelde terugverdientijd van technische maatregelen is kort. Zo’n 2,5 jaar.
Per bedrijf bedraagt de benodigde investering gemiddeld €12.000. Maar met minder is ook al veel winst te behalen. Zo vraagt het vervangen van spaarlampen door LED gemiddeld een investering van nog geen € 2.000 euro. En het instellen van een nacht/weekend-verlaging van een verwarming kost een ondernemer helemaal niks!
Zonnepanelen
Het aanleggen van zonnepanelen op daken zijn goed voor nog eens 14% mogelijke extra CO2-reductie bij bedrijven. Zonnepanelen zijn niet verplicht, maar vrijwel elke onderneming is geïnteresseerd om de stroom die zij gebruikt zelf op te wekken en de business case is nog steeds interessant. Nog lang niet alle bedrijven hebben zonnepanelen op hun dak liggen, dus ook daar ligt nog flinke potentie. En vermoedelijk ook een belangrijk aandachtspunt van de RES.
Haal uw klimaatdoelen
Wij helpen u graag bij het behalen van uw klimaatdoelen. Hoe? Door bedrijven te actief te benaderen, hen te wijzen op de mogelijkheden voor hun bedrijf én ze te helpen die kansen te pakken. Om zo relatief eenvoudig te verduurzamen. Én zowel energie als geld te besparen. Juist nu.
De mogelijkheden voor uw gemeente, provincie of ondernemersvereniging bespreken?
Wilt u weten hoe wij u kunnen helpen met het verduurzamen van de bedrijven in uw gemeente, provincie of ondernemersvereniging? Neem gerust contact op met Erik van Marrewijk via 0343 – 44 53 98 of energiebesparing@econnetic.nl