De SDE+ najaarsronde is afgelopen. Tot en met 26 oktober kon aanspraak worden gemaakt op een deel van de 6 miljard euro subsidie die beschikbaar is voor duurzame energieprojecten in Nederland. Bij ECONNETIC hebben we gemerkt dat er weer ontzettend veel belangstelling is. Wij hebben voor ruim 200 ondernemers in meer dan 20 gemeenten een SDE+ subsidieaanvraag ingediend. Concreet komt dit deze subsidieronde neer op 227 subsidieaanvragen, goed voor een potentieel zon-PV vermogen van dik 80 megawatt met in totaal 267.000 zonnepanelen.
Regelmatig krijgen we de vraag: wat gebeurt er daarna? Kan ik direct na het verkrijgen van mijn SDE+ subsidie starten met het installeren van mijn project? Het antwoord daarop is helaas vaak ‘nee’. Een toegekende SDE+ subsidie betekent niet dat het project automatisch gerealiseerd kan worden: er is vaak nog (extra) financiering nodig. Het ontvangen van de subsidie is daardoor wél een belangrijke eerste stap naar een gerealiseerd project, want vanuit deze basis kunt u op zoek naar financiering.
#4: De Projectorganisatie
In het artikel ‘SDE+ subsidie aangevraagd, hoe nu verder’ deelden we vier tips voor het aantrekken van financiers voor uw project. In deze nieuwe rubriek ‘Financieren van duurzame energieprojecten’ hebben we de afgelopen weken deze tips stap voor stap voor u uitgewerkt. Stap 1 (het financieel model) en stap 2 (transparante parameters) stap 3 (de onderbouwing van het project vanuit een businessplan) hebben we afgelopen weken behandeld. Deze week komt de laatste stap – #4 – aan bod: de inrichting van de projectorganisatie.