Eeuwenoude Stadsboerderij Vrede-Best: Behoud van Historisch Erfgoed met Stel…

Gepost door:

Sandrine Groot

Gepubliceerd op:

31 augustus, 2023
Leestijd: 2 minuten

Aan de binnenhaven van Nieuwpoort ligt de tijdloze stadsboerderij Vrede-Best, een levend eerbetoon aan het verleden. Hoewel het jaartal 1723 trots op het gevelbord prijkt, heeft recent historisch-bouwkundig onderzoek in 2020 aangetoond dat sommige delen van deze boerderij nog ouder zijn.

Te midden van de prachtige vesting van Nieuwpoort straalt Vrede-Best met haar eeuwenoude schoonheid. De boerderij biedt een pittoresk uitzicht en ligt op een steenworp afstand van het stadhuis en tegenover de kerk. Pal aan het voormalige inundatiekanaal van de oude Hollandse Waterlinie, ademt deze plek geschiedenis.

Achter de façade schuilen verhalen van vroegere bewoners, waaronder Willem en Rozina Rozendaal, de laatste nazaten van de familie Rozendaal, die deze plek sinds 1899 bewoonden. Een erfgoed dat diepgeworteld is in de geschiedenis van Nieuwpoort en ver daarbuiten.

De boerderij en haar bijgebouwen zijn aangemerkt als rijksmonument, een waardevol cultureel erfgoed dat bescherming verdient. Echter, zorgen omringen deze kostbare plek. De bouwkundige staat, vooral van het stalgedeelte, verkeert in alarmerende conditie en vraagt om een grondige restauratie. Stel… heeft hierin een cruciale rol gespeeld.

Stel… heeft niet alleen geholpen bij het identificeren van financieringsopties, maar heeft ook de juiste contacten gelegd met relevante instanties. Stel…’s strategisch advies heeft een belangrijke rol gespeeld voor het behoud en de toekomstige bestemming van Vrede-Best. Aanpassingen zijn noodzakelijk om deze boerderij voor komende generaties te behouden en een moderne invulling te geven. Toegankelijkheid, energiegebruik en duurzaamheid staan hierbij centraal.

De samenwerking tussen Vrede-Best en Stel… is een belofte voor de toekomst. Het is onze gedeelde verantwoordelijkheid om historisch erfgoed te behouden en tegelijkertijd duurzame praktijken te omarmen.

Als financiële ondersteuning of verduurzaming nodig zijn, zijn de experts van Stel… er om te helpen. Neem vandaag nog contact met ons op!