In de afgelopen jaren is er flink geïnvesteerd in de verduurzaming van energieproductie. Inmiddels hebben we in Nederland een punt bereikt waarop de doorgroei van duurzame energie wordt belemmerd door een capaciteitstekort en transportbeperkingen in het elektriciteitsnet. Door de steeds groter wordende beperkingen van ons elektriciteitsnetwerk, lopen ontwikkelaars het risico om toegekende subsidies kwijt te raken en geen rendement te maken op reeds gedane investeringen. Energieopslag wordt in meerdere opzichten gezien als volgende stap in de energietransitie, omdat het een rol speelt bij het efficiënter benutten van het net. Echter, zijn er weinig financiële partijen die op dit moment energieopslag financieren. Invest-NL vroeg Stel… om een analyse te maken van de door financiers ervaren risico’s van (bestaande) batterij-oplossingen en mogelijkheden voor de mitigatie hiervan.
Opslag in een Gesloten Distributie Systeem
De context waarin Stel… dit onderzoek uitvoerde, ging over de situatie dat een batterij wordt toegevoegd aan een Gesloten Distributie Systeem (GDS) waarin meerdere grootschalige zonneparken worden aangesloten op het hoogspanningsnet. De ontwikkelaar van het GDS heeft ontheffing van de ACM (Autoriteit Consument en Markt) nodig en is daarmee feitelijk de distributienetbeheerder. Door een batterij toe te voegen aan het netwerk kan er tijdelijk, tijdens piekmomenten, elektriciteit worden opgeslagen. Bijvoorbeeld in de zomermaanden en rond de middaguren wanneer zonnepanelen meer energie opvangen. Omdat de opgewekte energie beter verdeeld over de tijd aan het net wordt geleverd, kan de totale opwekcapaciteit van het GDS worden vergroot en dus meer elektriciteit worden getransporteerd. Dit zorgt voor meer inkomsten voor het GDS. Ook kan de batterij bijdragen aan een stabiel elektriciteitsnet door het leveren van netdiensten en daarmee verdiencapaciteit toevoegen.
Financierbaarheid van een batterij
Uit gesprekken die Stel… had met verschillende financiers blijkt dat batterijen in een GDS tot financierbaar zijn, mits in de projectstructuur rekening wordt gehouden met een aantal commerciële voorwaarden. Hierbij zijn een aantal aspecten van belang:
- In Nederland is nog maar weinig ervaring met deze technologie. Er zal eerst een track-record opgebouwd moeten worden om de financierbaarheid van batterijen te vergroten en te verbeteren. Het is dus goed om in de financiële structurering rekening te houden met een herfinanciering na circa 3 jaar operationeel te zijn geweest. Dit kan dan tegen die tijd tegen betere financieringsvoorwaarden door de ervaringen en het opgebouwde track-record.
- Er zit een handelsrisico in het verdienmodel van een batterij. Hierdoor is de contractuele structurering van het betreffende project erg bepalend voor de financierbaarheid van een batterij. De structurering bepaalt de verhouding tussen vaste en variabele inkomsten. Meer vaste inkomsten zorgen voor meer senior financiering. Vaste inkomsten van een batterij kunnen toenemen door de batterij te combineren met het GDS en aan te bieden als onderdeel van de netwerkdienst. De zekerheden uit de business case van de zonneparken en het GDS wegen zo zwaarder dan het risico van de batterij. Daarnaast kan het handelsrisico van de batterij opgenomen worden in een aparte entiteit, waarmee het GDS de batterijcapaciteit tegen een vaste vergoeding verhuurt aan een derde partij. Zo verandert het handelsrisico in een kredietrisico.
Benieuwd naar uw financieringsmogelijkheden voor de opslag van uw duurzame energie?
Wilt u weten wat uw opties zijn voor het financieren van energieopslag? Stel… helpt u hier graag bij. Neem vrijblijvend contact met ons op. Dit kan telefonisch op 0343-445 398, of per e-mail aan info@stel.nl.