In het FD viel deze week te lezen dat lokale bestuurders ‘worstelen’ met de vraag hoe ze de warmtevoorziening kunnen verduurzamen. De druk voor gemeenten om te gaan verduurzamen is groot. Veel gemeenten willen in 2030 klimaatneutraal zijn. Wat dit concreet betekent is lang niet altijd duidelijk. En vooral de vraag hoe deze klimaatdoelstellingen gehaald kunnen worden blijkt niet voor alle gemeenten makkelijk te beantwoorden. Hoe wind- en zonne-energie in te zetten is vaak al wel (redelijk) duidelijk, maar voor warmte is de uitdaging groot.
In 2050 van het aardgas af
In het klimaatakkoord is gesteld dat voor 7 miljoen huizen en 1 miljoen gebouwen geldt dat ze straks goed geïsoleerd moeten zijn, en moeten worden verwarmd met duurzame warmte. Er moet schone elektriciteit worden gebruikt, het liefst zelf opgewekt. Ook wordt er meer ingezet op alternatieve warmtebronnen, zoals aardwarmte. Gemeenten moeten uiterlijk in 2021 een plan hebben opgesteld waarin per wijk is vastgelegd hoe de omslag wordt gemaakt, waardoor we in 2050 met z’n allen van het aardgas af zijn.
Het artikel in het FD maakt duidelijk wat de dilemma’s zijn rondom de ontwikkeling van warmte als bron van duurzame energie. Enerzijds is er binnen gemeenten een grotere bereidheid tot het nemen van financiële risico’s en nemen zij vaak het voortouw bij de omslag naar groene energie. Anderzijds ontbreekt de technische kennis.
Wij zien dit ook in de praktijk. De initiatieven om met warmte aan de slag te gaan ontstaan mondjesmaat, de keuze voor energie uit wind en de zon is makkelijker gemaakt. Toch zien we ook goede voorbeelden, zoals in Zeeland.
Duurzame Warmteproject Dauwendaele; complex maar kansrijk
Sinds een aantal jaren helpen we de Coöperatieve Windvereniging Zeeuwind bij het versnellen van de energietransitie in Zeeland. Naast wind- en zonne-energie wordt er ook gekeken naar de mogelijkheden voor duurzame warmte. In het kader van het nationale programma Aardgasvrije Wijken is de Middelburgse wijk Dauwendaele als proeftuin aangewezen of de huidige woningen verwarmd kunnen worden met restwarmte van een naburig bedrijventerrein.
De studie wijst uit dat er meerdere mogelijkheden zijn voor een rendabele businesscase voor een warmtenet in Dauwendaele. Het warmtenet heeft een bescheiden rendement bij gebruik van restwarmte. Bij de inzet van uitsluitend wind- en zonne-energie die lokaal opgewekt zou moeten worden is het warmtenet kostendekkend, inclusief exploitatie. In vrijwel alle varianten is de inzet van waterstof wenselijk om seizoenspieken op te vangen. Ook verhoogt een waterstofketel de leveringszekerheid in koude, windstille winterweken.
Het voorbeeld van de warmtestudie in Dauwendaele laat zien dat duurzame warmte complex is, maar dat het een goede plek kan krijgen in de gebouwde omgeving.
Samen optrekken is de sleutel
Met het warmteproject in Dauwendaele ondersteunen we de energietransitie in de gebouwde omgeving. Samen met Berenschot, DNWG/Enduris, Gemeente Middelburg, Woongoed, Zeeuwind en met bedrijven in de directe omgeving van Dauwendaele hebben we de haalbaarheid van een duurzaam warmtenet onderzocht. ECONNETIC vormt, als onafhankelijke partij, de schakel tussen alle betrokken stakeholders met oog voor betrouwbaarheid van het systeem, betaalbaarheid voor de gebruikers en draagvlak binnen het project.
Meer weten?
Wilt u meer weten over duurzame warmtebronnen? Bent u op dit moment bezig met een duurzame energieproject? Neem vrijblijvend contact met ons op. We helpen u graag! U kunt ons bereiken op nummer 0343-445 398, of stuur ons een bericht:
1 reactie. Reactie plaatsen
[…] van de financiering hiervoor. . In de Middelburgse wijk Dauwendaele wordt gekeken naar de haalbaarheid van een duurzaam warmtenet. Zo werken we mee aan een Energieneutraal […]