Bron: DE-on Flevoland
U bent ondernemer en u wilt uw pand verduurzamen maar weet niet goed waar te beginnen? De stapsgewijze van Stichting DE-on aanpak kan daarbij helpen. ECONNETIC werkte mee aan deze aanpak, om daarmee de ondernemers in Flevoland op weg te helpen. De aanpak beschrijft zes tips om aan de slag te gaan. En die delen we graag!
1. Bepaal de volgorde van duurzaamheidsmaatregelen
Door de volgorde van maatregelen op een logische en efficiënte wijze te bepalen, wordt voorkomen dat toekomstige maatregelen uiteindelijk lastig te nemen zijn of juist meer geld en tijd gaan kosten. Moet een pand snel gebruiksklaar worden gemaakt? Kijk dan eerst welke duurzaamheidsmaatregelen het beste nú genomen kunnen worden en welke kunnen wachten tot later.
2. Communiceer de maatregelen
De acceptatie van de gebruikers in het pand is belangrijk. Om weerstand te voorkomen en meer begrip van gebruikers te krijgen, is het belangrijk om maatregelen goed te communiceren. Laat de installateur dus niet ineens voor de deur staan. Leg de gebruikers uit wat de genomen maatregelen voor hen gaan betekenen.
3. Kies maatregelen die het beste bij de situatie van het gebouw passen
Elk gebouw is anders en heeft dus ook andere eisen wanneer het gaat om klimaatbeheersing. Dit betekent dat wat heel effectief blijkt voor het ene gebouw niet per definitie effectief hoeft te zijn voor het andere gebouw. Probeer abstract naar uw pand te kijken en inventariseer waar de kansen voor verduurzaming liggen.
4. Voer aanpassingen gefaseerd uit
Niet alle mogelijke maatregelen voor het verduurzamen van uw pand hoeven in één keer genomen te worden. Door gefaseerd te werken heeft u de gelegenheid om te reflecteren en kunt u vergelijken welk effect de genomen maatregel heeft op uw energieverbruik. Hierdoor krijgt u beter inzicht in toekomstige kansen voor het verder terugdringen van het energieverbruik. Heeft u weinig budget? Door een gefaseerde aanpak kunt u betere financiële overwegingen maken en tóch kiezen voor de juiste technieken.
5. Laat uw installateur meedenken
Soms weet u als ondernemer niet welke maatregelen mogelijk -en voor uw situatie geschikt- zijn. De installateur beschikt over de benodigde kennis om de juiste adviezen te geven. Door de installateur erbij te betrekken, kunnen de juiste keuzes op de juiste momenten worden gemaakt. Hierbij is het van belang dat u voor een installateur kiest waar u goed mee kunt samenwerken en die met u meedenkt.
6. Gewoon beginnen!
Blijf niet te lang plannen maken, maar ga aan de slag!
Meer weten? Download hier de brochure van DE-on over de stapsgewijze aanpak
Stichting DE-on
Om de energietransitie in de provincie te versnellen, heeft Flevoland de Duurzame Energie- en Ontwikkelingsmaatschappij (DE-on) opgericht. Als onafhankelijke stichting zonder winstoogmerk of commercieel belang ondersteunt DE-on initiatiefnemers in Flevoland bij de ontwikkeling, realisatie en financiering van duurzame energie- en energiebesparingsprojecten.
Uw duurzame energieproject ook laten slagen?
ECONNETIC helpt DE-on haar doelen te behalen en brengt ontwikkelkennis en kennis over het financieren van duurzame energieprojecten in om projecten écht van de grond te krijgen in Flevoland. Het opzetten van een energiefonds of ontwikkelmaatschappij is een interessante manier om uw duurzame energieproject te laten slagen. Meer weten? Neem telefonisch contact met ons op via nummer 0343-445 398 of mail naar info@econnetic.nl