Op Urk wordt door achttien bedrijven samengewerkt aan een warmtenet om op een duurzame manier in de toekomstige warmtevraag te kunnen voorzien. De Vereniging van Visgroothandelaren Urk (VVU) -de landelijke brancheorganisatie voor de visgroothandel, import/export en de verwerking van vis, schaal- en schelpdieren- is initiatiefnemer van het project en heeft DE-on benaderd voor het verstrekken van een Ontwikkellening.
André de Vries, Algemeen Manager bij de Vereniging van Visgroothandelaren Urk: “Het gebruik van fossiele brandstoffen, zoals aardgas moet de komende jaren flink worden teruggedrongen. Door gebruik te maken van restwarmte uit bijvoorbeeld de vriesinstallaties van visverwerkende bedrijven, kunnen we een warmtenet aanleggen waarmee we een belangrijke bijdrage aan de klimaatdoelstellingen van de gemeente Urk kunnen leveren.”
De deelnemende bedrijven leveren hun warmte aan Amfius: projectontwikkelaar voor het realiseren van projecten waarin lokale (rest)warmte als vervanger van aardgas wordt ingezet. Amfius zorgt er vervolgens voor dat de duurzame stroom wordt geleverd aan de nieuwbouwwijk van Urk en in een later stadium mogelijk ook aan het bedrijventerrein.
Financiële ondersteuning door DE-on
DE-on is gevraagd voor het verstrekken van een DE-on Ontwikkellening om een deel van de kosten in de eerste fase van het project te kunnen financieren. Denk hierbij aan de kosten voor het uitwerken van een haalbaarheidsonderzoek dat zich richt op de investeringskosten, de organisatiemodellen, de financieringsstructuur én op het uitwerken van de subsidiemogelijkheden. Daarnaast wordt er een projectplan opgesteld. Op deze manier kan het project verder worden ontwikkeld. Mocht er een reden zijn dat realisering van het project niet mogelijk is, dan hoeft de VVU de lening niet terug te betalen en loopt DE-on dus het risico.
Karen Friele, consultant ECONNETIC en adviseur projectontwikkeling DE-on: “Wanneer het project doorgaat, kunnen de kosten uit de ontwikkelfase worden terugverdiend uit de businesscase van het project. Het kan ook voorkomen dat in deze fase blijkt dat het project niet tot realisatie kan komen. Dit zorgt voor een risico dat ondernemers niet altijd willen nemen. Met de DE-on Ontwikkellening willen we deze drempel zoveel mogelijk wegnemen, zodat iedere ondernemer kan investeren in duurzame energie en energiebesparing! Zoals bij de ontwikkeling van dit warmtenet op Urk.”
Bron: DE-on Flevoland
Bron foto: VVU.nl
Uw duurzame energieproject ook laten slagen?
ECONNETIC helpt DE-on haar doelen te behalen en brengt ontwikkelkennis en kennis over het financieren van duurzame energieprojecten in om projecten écht van de grond te krijgen in Flevoland. Het opzetten van een energiefonds of ontwikkelmaatschappij is een interessante manier om uw duurzame energieproject te laten slagen. Meer weten? Neem telefonisch contact met ons op via nummer 0343-445 398 of mail naar info@econnetic.nl