Over 30 jaar klimaatneutraal zijn. Dat is ambitie van de gemeente Tiel en de ondernemers in de stad. Zonnepanelen moeten daar een forse bijdrage aan leveren. Op initiatief van Ondernemers Coöperatie Tiel (OCT) is er drie geleden gestart met het project Zon op Bedrijfsdaken Tiel.
Collectief project
De eerste bijeenkomst om bedrijven te enthousiasmeren voor het project vond plaats in 2017. Toen nog relatief nieuw; een collectieve aanpak, zodat er projectfinanciering aangetrokken kon worden. Bedrijven hebben zelf kunnen kiezen op welke manier zij participeerden; hun dak ter beschikking stellen zonder zelf te investeren of mee-investeren in een collectief project. In alle gevallen levert participatie een groot voordeel voor de ondernemer op.
Ambities van de gemeente
De gemeente Tiel zoekt op allerlei manieren naar mogelijkheden om de uitstoot van broeikasgassen terug te brengen, zoals energiebesparing, duurzame opwekking, warmte transitie en klimaatadaptatie. Een project als Zon op Bedrijfsdaken Tiel is daar een goed voorbeeld van.
Wethouder Ben Brink, portefeuillehouder milieu en duurzaamheid: “Als gemeente zijn we heel blij met de resultaten die met Zon op Bedrijfsdaken hebben bereikt. In dit eerste project zijn circa 10.000 zonnepanelen geplaatst. Voor de gemeente betekent dit weer een stap in de verduurzaming van Tiel. We zijn ontzettend trots dat zoveel ondernemers meedoen!”
Beheer
Eenmaal gerealiseerd wordt de maximale duurzame energieproductie uit het project gehaald. Stel… is bij dit project in Tiel verantwoordelijk voor het beheer van de zonne-installaties. Hiervoor monitoren we het rendement monitoren en we zorgen ervoor dat de risico’s zo klein mogelijk worden gehouden. Naast dit operationeel beheer doen we ook contractbeheer. We onderhouden het contact met stakeholders, financiers en investeerders. En zorgen ervoor dat alle betrokken partijen hun afspraken nakomen.
Daken bundelen
In 2017 startte Stel… met ‘Zon op Bedrijfsdaken’ om het potentieel dat bedrijventerreinen bieden voor het opwekken van duurzame energie te benutten. Vaak blijft deze potentie ongebruikt, doordat ondernemers de investering in duurzame energie als grote drempel ervaren. Met ‘Zon op Bedrijfsdaken’ wordt deze drempel weggenomen, door het bundelen van bedrijfsdaken tot een grootschalig project. Hiermee gaan de inkoopkosten omlaag, komt het project in aanmerking voor goedkopere projectfinanciering én worden de dakeigenaren volledig ontzorgd.