In 2035 wil de gemeente Veenendaal volledig zijn overgeschakeld op hernieuwbare energie. Deze transitie valt onder meer te realiseren door op de vele bedrijfspanden in de gemeente zonnepanelen te plaatsen. Hiervoor is een SDE+ subsidie beschikbaar van de Rijksoverheid.
De Bedrijvenkring Ondernemend Veenendaal (BOV), vertegenwoordiger van een groot aantal ondernemers en daarmee veel bedrijfsdaken, is enthousiast omdat een duurzame energievoorziening bijdraagt aan een gunstig vestigingsklimaat in de gemeente. We spreken met René van Holsteijn, voorzitter van de BOV. Over de knelpunten, de financiering en het uiteindelijke succes.
De gemeente en de bedrijven willen, er is subsidie beschikbaar... Dan is Zon op Bedrijfsdaken dus zo geregeld?
René van Holsteijn: “Toch niet helaas. De gemeente Veenendaal wil de ondernemers best faciliteren, maar de zonnepanelen niet financieren. En ook al zijn de ondernemers geïnteresseerd in duurzame energie, er gaat veel tijd en – letterlijk – energie zitten in het realiseren van zonnepanelen op het dak. Dat kunnen de meeste ondernemers zich niet veroorloven. Bovendien is niet elke ondernemer bereid om in staat eigen geld te investeren”.
Hoe is deze patstelling doorbroken?
Veenendaal stelde de bedrijven voor Stel… in te huren als projectleider en de eerste fase van dit project voor te financieren.
René van Holsteijn: “Daarnaast stelden wij als belangenvereniging voor alle losse zonnepanelen op de daken van individuele bedrijfspanden onder te brengen in één groot project met een project-bv”.
Deze twee ‘maatregelen’ zorgden voor drie voordelen: één partij, in dit geval Stel…, ‘ontzorgt’ de ondernemers door de subsidieaanvragen en technische installatie voor haar rekening te nemen. Daarnaast leidt de schaalvergroting tot fors lagere (aankoop)kosten. Tot slot wordt het project vanwege zijn grootte aantrekkelijk voor investeerders en banken, zodat het mogelijk is de panelen (deels) met een bancaire lening te financieren.
René van Holsteijn: “Ondernemers die hun dak beschikbaar wilden stellen zonder zelf te investeren, konden toch deelnemen door hun dak te verhuren. En ondernemers die wel eigen geld inbrachten, profiteerden van het ‘hefboomeffect’: dankzij de gunstige banklening neemt het rendement op elke euro eigen ingelegd geld toe”.
Investeerders en banken? Die eisen toch torenhoge rendementen?
Niet als de investering plaatsvindt op basis van projectfinanciering. Dat is financiering van een strak afgebakende activiteit (in dit geval de aanleg en exploitatie van zonnepanelen) op basis van toekomstige inkomsten (in dit geval de SDE+ subsidie en de verkoop van stroom afkomstig uit de panelen). Het financiële risico van zo’n project is beperkt, dus de rente van die financiering is laag.
Dat klinkt aantrekkelijk. Wilde Iedereen toen mee doen?
René van Holsteijn: “Nee. Stel… sprak met 45 ondernemers, van wie er nu uiteindelijk 23 meedoen met het project en zonne-energie opwekken. Redenen om niet mee te doen zijn onder meer onzekerheid over een lang verblijf in het bedrijfspand (de looptijd van dit project is 16 jaar) of de wens om ‘baas op eigen dak’ te blijven. Ook zijn bedrijfspanden niet altijd in het bezit van de ondernemers zelf. En vastgoedhandelaren maken niet graag langdurige afspraken over de beschikbaarheid van daken, omdat ze het pand dan moeilijker kunnen verkopen. De ondernemers die wel meededen, investeren nu samen 8 ton. 3,2 miljoen euro komt uit een banklening”.
Kan dit nu overal?
Er zijn ontzettend veel bedrijfspanden geschikt voor dit soort projecten. Maar de praktijk is weerbarstig. Eén van de succesfactoren is de mate waarin ondernemers zich al hebben verenigd. Als bedrijven al samenwerken in parkmanagement of beveiliging, is een gezamenlijk zonne-energieproject een kleine stap. Als ze nog nauwelijks samenwerken, is het evengoed mogelijk de ondernemers op één lijn te krijgen, maar daarvoor zijn doorgaans veel gesprekken nodig.
Stel... en Zon op Bedrijfsdaken
Het Zon op Bedrijfsdaken project in Veenendaal was de eerste van een hele serie. In 2016 heeft Stel… voor 157 bedrijfsdaken SDE+ subsidieaanvragen ingediend, goed voor een totaal vermogen van ruim 30 MW. Dat zijn maar liefst 120.000 zonnepanelen, met een gezamenlijk oppervlak gelijk aan dat van 30 voetbalvelden. Al deze bedrijven willen verduurzamen én geld verdienen met hun dak door ze vol te leggen met zonnepanelen.
De rol van Stel… bij deze projecten die van verbinder voor zonne-energie opwekken. Wij brengen de verschillende partijen – gemeente, bedrijven, investeerders en banken – bij elkaar en benadrukken tijdens de voorlichtingsbijeenkomsten voortdurend wat eenieders belangen zijn. Omdat Stel… nadrukkelijk niet zelf investeert in dit soort projecten, is ons advies daardoor volledig onafhankelijk.

Meer weten?
Over de mogelijkheden voor zonne-energie in uw gemeente of op uw bedrijfspand? Neem contact op met Twan Slaats.