De Unie van Waterschappen is, net als de provinciale overheidskoepels, bedrijven en organisaties aan het bestuderen waar en hoe men de energietransitie na 2023 vorm wil geven. Op verzoek van de Unie van Waterschappen heeft Stel… een serie workshops gegeven aan de waterschappen in Nederland om te laten zien hoe men snelheid kan maken en barrières kan overwinnen in het opzetten en ontwikkelen van duurzame energieprojecten.
Wat was de belangrijkste les in de workshops?
Dat de Waterschappen, net als elke andere overheidsorganisatie of -koepel, in elke fase van een hernieuwbaar energieproject, moet kijken naar de rol die het op zich wil nemen. Stel… ziet 3 mogelijke rollen: actief (regie en risicodrager), participerend (samenwerkend met de markt) en faciliterend (locaties ter beschikking stellen). Elke fase kan om een andere rol vragen om een project succesvol te kunnen maken.
Wat was de eye-opener voor de deelnemers?
Onze adviseurs lieten de waardecurve zien die hoort bij hernieuwbare energieprojecten. Daarin werd voor de deelnemers ineens het belang duidelijk van regie houden in een project. In de discussie die volgde bleek dat men zich vaak druk maakt over de operationele fase van een energieproject. Wij maakten duidelijk dat de echte (revolverende) waarde van een project vastgelegd wordt in de fase nog vóór de bouw. Het gaat dan om de fase waarin planning, locatie, vergunningen, subsidie, inkoop en financiering bepaald wordt.
Geven jullie dergelijke workshops ook aan bedrijven en ondernemers?
Onze adviseurs geven geregeld workshops over hoe je een hernieuwbaar energieproject het beste kunt opzetten en inrichten. In alle gevallen staan we uitvoerig stil bij de rollen die je kunt innemen als opdrachtgever of samenwerkingspartner in de verschillende fases. En daarmee het succes van het project.
Waarom geven jullie deze workshops?
Allereerst zijn wij een full-service adviesbureau: wij geven advies, en zijn partner in ontwikkeling, financiering en beheer van hernieuwbare energieprojecten. Via de workshops laten wij overheden en bedrijfsleven zien hoe je een dergelijk project in hun domein het beste op kunt zetten. Wij vinden het belangrijk dit over te brengen op overheden en bedrijfsleven omdat we teveel projecten zien in Nederland die misgaan omdat het project niet op de juiste manier is ingericht.
Handreiking financiering duurzame energieprojecten.
Uit de workshops bleek dat de uitdagingen blijken niet alleen bij waterschappen te spelen, maar ook bij andere decentrale overheden. De handreiking biedt dan ook herkenbare handvatten voor gemeentes, provincies en andere decentrale overheden. Stel… heeft vervolgens voor de Unie van Waterschappen een praktische handreiking ontwikkeld om drempels weg te nemen.
Interesse in een Workshop?
Neem dan contact op met Maurik Jehee.