In 2012 kwam de provincie Flevoland met een nieuw windplan: er moest ruimte komen voor bewoners in het buitengebied van Noord- en Oost-Flevoland om deel te nemen in windenergieprojecten. Oude windturbines moesten vervangen worden en er zouden nieuwe windturbines bijkomen. Geschatte investering: 250-300 miljoen euro. Een grote impuls voor de economie, maar hoe zorg je ervoor dat de opbrengst ook écht bij de betrokkenen in het gebied terechtkomt? Door mét elkaar het project te ontwikkelen. Een hele uitdaging met indertijd – alleen al in dit gebied – drie verschillende windverenigingen met grote tegenstellingen.
Gelukkig was de wens om tot elkaar te komen en vanuit het gebiedsbelang (in plaats van het verenigingsbelang) te werken groter dan de individuele tegenstellingen en werd er uiteindelijk één gezamenlijke windvereniging opgericht: SwifterwinT. Hoe pak je dat aan? Alle verschillende belangen, duurzame energiedoelstellingen én een opdracht van de provincie samenbrengen in één vereniging?
Je gaat op zoek naar onafhankelijke adviseurs, zoals Stel…, om de betrokkenen te verbinden en van daaruit het gezamenlijke plan juridisch, fiscaal en organisatorisch kloppend in te richten. We spreken met Niels Schulte, zelf boer (akkerbouw) in het gebied én secretaris van Windvereniging SwifterwinT. Over de kansen voor windenergie in Flevoland, de unieke samenwerking tussen de bewoners en windverenigingen en de toekomst. Niels: “Laten we hopen dat het vooral veel en hard gaat waaien!”
Hoe is Windvereniging SwifterwinT ontstaan?
SwifterwinT is ontstaan uit drie windverenigingen in deelgebied Noord; Vereniging Initiatief Windmolenpark Ketelmeerzoom, Vereniging Natuur Stroom Groep en Vereniging Windpark Rivierduingebied. Samen met energieleverancier Nuon, de provincie Flevoland en bewoners, realiseert SwifterwinT Windplan Blauw. Windplan Blauw is een windpark met 65 windturbines en ruim 215 MW vermogen in het noordelijke deel van Oost-Flevoland en is nu volop in de ontwikkelfase. Een uniek windenergieproject wat ruimte biedt aan bewoners en grondeigenaren om mee te doen.
Hoe gaat SwifterwinT te werk?
De samenwerking van de drie windverenigingen in SwifterwinT is gebaseerd op zes pijlers:
- SwifterwinT gaat als gebied het windproject ontwikkelen.
- SwifterwinT zorgt voor zoveel mogelijk opbrengsten in het gebied, en daarbij horen ook goede voorwaarden voor de betrokkenen in het gebied.
- Iedereen die lid wordt van SwifterwinT krijgt gelijke kansen om te investeren.
- Ieder lid van de windverenging moet er financieel op vooruit kunnen gaan.
- SwifterwinT gaat zorgvuldig om met de omgeving, dus ook met de niet-leden.
- SwifterwinT gaat gezamenlijk voor het project, als gezamenlijke ondernemers én met een gezamenlijke business.
Samenwerking, een gezamenlijke aanpak en participatie is dus ‘key’ bij SwifterwinT.
Niels Schulte: “Ik heb meegemaakt dat het bij windenergieprojecten in het verleden helemaal mis ging. Het botste tussen de boeren, de bewoners van het gebied en de overheid. De communicatie was gewoon niet goed. Daarom hebben we met SwifterwinT onszelf ten doel gesteld om het samen te doen. En bewoners en alle andere betrokkenen de mogelijkheid te bieden om te participeren. Op die manier creëren we een groot draagvlak en kansen voor iedereen. De wind is al van iedereen, de windmolens én de energie die ze opleveren mogen – en kunnen – dus ook van iedereen zijn!”
Dit wordt ook heel concreet zichtbaar in de kansen om van Windplan Blauw een succes te maken. Daarbij draait het om:
- Samen doen;
- Windmolens en -energie in en van het gebied;
- Iedereen gaat erop vooruit;
- Het bieden van gelijke kansen.
Wat was de rol van Stel... bij de totstandkoming van Windplan Blauw en de windvereniging SwifterwinT?
Om vanuit drie windverenigingen samen te kunnen komen tot één gezamenlijke, waren verbindende factoren nodig. Bovendien moest de samenwerking juridisch, fiscaal en organisatorisch vastgelegd en ingericht worden.
Niels Schulte: “We moesten als gebied tot elkaar zien te komen en basisafspraken maken waarop we gingen samenwerken. Daar hadden we externe specialisten en onafhankelijk advies bij nodig. Zo kwam ik in contact met Hage de Vries, partner bij Stel…. Hij was in 2013 al door windvereniging Natuur Stroom Groep ingeschakeld, waar ik ook bij betrokken was. We hebben opnieuw de handen inéén geslagen en samen gewerkt aan de oprichting van SwifterwinT als nieuwe windvereniging.”
Wat doet Stel... in de praktijk?
Niels Schulte: “Hage is een procesbewaker, hij kan goed luisteren en begrijpt de verschillende belangen heel goed. Met daadkracht weet hij de juiste partijen te overtuigen en te verbinden. Hij is, samen met zijn team van consultants, van grote toegevoegde waarde geweest in het hele oprichtingsproces van de windvereniging.”
In dit proces was Stel… verantwoordelijk voor drie specifieke gebieden:
- Het samenbrengen van de verschillende belangen
Stel… heeft de verschillende belangen in het gebied in kaart gebracht wat tot één gezamenlijk plan heeft geleid.
- Het op- en inrichten van de organisatie
Stel… heeft het nieuwe bestuur van SwifterwinT geadviseerd over en ondersteund bij het opzetten van een doelmatige organisatie. Met een juridisch fundament, heldere kaders en doelstellingen om met toekomstige leden gezamenlijk te starten met de ontwikkeling van het Windpark.
- Het werven van leden voor de vereniging
Stel… heeft het bestuur van SwifterwinT ondersteund en geadviseerd in het proces om zoveel mogelijk inwoners, grondeigenaren en betrokkenen lid te maken van de vereniging en hen te verbinden aan het project. Niet door te overtuigen, maar door te enthousiasmeren en vooral de voordelen te laten zien van een gezamenlijke aanpak. In mei 2017 hebben de eerste 100 leden het lidmaatschap en daarmee de samenwerkingsovereenkomst getekend.
Ondanks dat de oprichting van SwifterwinT nu een feit is, en de werving van leden in volle gang, stopt de samenwerking met Stel… niet.
Niels Schulte: “Stel… is een van de partijen die altijd onafhankelijk kan blijven van de exploitatie, daarom willen we Stel… graag betrokken houden bij de verdere realisatie van het Windpark. Bovendien ben ik heel tevreden over de samenwerking. Hage is persoonlijk betrokken, dit project gaat hem aan het hart. Dat merk je in alles. Hij is niet afgehaakt bij de nodige strubbelingen en hobbels, maar heeft vastgehouden en alles eruit gehaald wat erin zat. Kortom: als Stel… niet aan tafel had gezeten, dan hadden we dit niet bereikt.”
Hoe kijkt SwifterwinT naar de toekomst?
Niels Schulte: “Naast de realisatie van Windplan Blauw, zien we nog veel meer mogelijkheden op het gebied van duurzame energie. De techniek wordt ook steeds verder ontwikkeld en dus krijgen we ook te maken met bijvoorbeeld ‘overtollige’ duurzame stoom op momenten dat je die eigenlijk niet nodig hebt. Voor de toekomst moeten we gaan kijken naar de mogelijkheden en opslag van batterijen. Maar ook naar bijvoorbeeld zonnevelden. We hebben nu al zoveel draagvlak kunnen creëren, daar liggen kansen!“
Ook onafhankelijk advies nodig?
Of hulp bij de ontwikkeling van uw duurzame windenergieproject? Neem dan net als Niels Schulte van SwifterwinT contact op met Hage de Vries van Stel…. Dit kan telefonisch op 0343-445 398, of per e-mail via de contactbutton.