In 2030 wil de gemeente Bergen energieonafhankelijk zijn. Om deze doelstelling te behalen is de gemeente bezig met de ontwikkeling van een Energielandgoed dat op grote schaal duurzame energie gaat opwekken: Energielandgoed Wells Meer. Energielandgoed Wells Meer is een grootschalig en robuust gebied van ongeveer 440 hectare grond waar duurzame energie opgewekt wordt met zonnepanelen en windturbines.
De verwachting is dat het Energielandgoed Wells Meer minimaal 250.000 MWh/jaar gaat opwekken met zonnepanelen en 41.000 MWh met 4 windturbines. Dat is samen goed voor het voorzien in de elektriciteitsvraag van bijna 98.500 huishoudens.
Door de grootschalige opwekking op één locatie te concentreren, kunnen andere waardevolle en/of kwetsbare gebieden bespaard blijven. Dit is in de eerste fase van het project door Kuipers Compagnons vastgelegd in een structuurvisie. In fase twee en drie zijn het master- en inrichtingsplan opgesteld. Hierin zijn elementen uit het traditionele landgoed zijn op eigentijdse wijze vertaald door H+N+S Landschapsarchitecten. Naast het opwekken van energie vormt het Energielandgoed ook een plek voor natuur, recreatie, educatie en innovatie.
Energetische haalbaarheid
Stel… is vanaf de start van het project betrokken geweest bij het de ontwikkeling van het Energielandschap Wells Meer. Samen met Antea Group is gewerkt aan een haalbaarheidsverkenning waarin de rol van zon, wind, biomassa en geothermie in het energielandschap is onderzocht. Stel… heeft in deze fase gekeken naar de economische en energetische haalbaarheid van het project en hiervoor een model gebouwd. Ook hebben we geadviseerd over het ontwikkeltraject en hebben we de business case voor het Energielandgoed opgesteld.
Arno Derks, projectleider Energielandschap Wells Meer: “Energielandgoed Wells Meer, daarmee zijn we vanaf 2017 mee bezig. We zijn begonnen met het opstellen van een haalbaarheidsverkenning. Daarna hebben we een structuurvisie met bijbehorende milieueffectrapportage gemaakt. En afgelopen december is het masterplan, de business case, door de Raad vastgesteld en op basis daarvan wordt nu een bestemmingsplan gemaakt en gaat deze een periode van inspraak in.”
De initiële haalbaarheid is uitgegroeid tot een integraal masterplan dat nu planologisch wordt verankerd in een bestemmingsplan. Op basis hiervan worden de vergunningen voor de energieprojecten aangevraagd.
Financiering van het project
Op dit moment werken we aan een business plan. Hierin wordt o.a. beschreven hoe het project kan worden gerealiseerd, hoe de ontwikkeling aangepakt kan worden en welke financiering nodig is. We ondersteunen onder andere door structurering en contractering, waarmee we de voorbereidingen treffen op de financiering en realisatie van het project.
VerduurSAMEN2030
Het Energielandschap Wells Meer maakt onderdeel uit van het programma VerduurSAMEN2030 van de gemeente Bergen. 50% van de ambitie om in 2030 energieonafhankelijk te zijn, wordt behaald door de realisatie van het Energielandgoed Wells Meer. Kleinschalige opwekking, zoals zonnepanelen op daken, draagt voor 30% bij aan de ambitie en energie besparen door bijvoorbeeld het isoleren van woningen en bedrijfspanden voor 20%.
Zon op Bedrijfsdaken
Naast de betrokkenheid bij de ontwikkeling van het Energielandgoed zijn voor de gemeente Bergen bezig met het project Zon op Bedrijfsdaken. Met dit project hebben we ondernemers in de gemeente geholpen met verduurzamen van hun pand. Hiermee is invulling gegeven aan zo’n 30% kleinschalige opwek in de gemeente.