In 2030 wil de gemeente Bronckhorst energieneutraal zijn. Ook is er sprake van vergrijzing in de regio, een braakliggend terrein – wat voorbestemd was voor een nieuwe woonwijk, de wens om werkgelegenheid te creëren én een nieuwe toeristische trekpleister te doen ontstaan. Om aan al deze ambities te kunnen voldoen, stond de gemeente open voor een vooruitstrevend concept van initiatiefnemers NL Greenlabel en IQ-SOLAR.COM: een ruim 7 hectare groot natuur- en zonnepark dat uniek is in de wereld.
We spreken met Gaby Koenders, initiatiefnemer van Solarpark de Kwekerij, over de totstandkoming van dit unieke park, de financiering en wat het uiteindelijk gaat opleveren.
Wat is er precies zo uniek aan dit park?
De meeste zonneparken zijn niet toegankelijk voor publiek, maar door de aanleg van het groenpark is de Solarpark de Kwekerij dit juist wél. Naar ontwerp van landschapsarchitect Nico Wissing en Eigen Huis en Tuin-TV-presentator Lodewijk Hoekstra is de Kwekerij een 7,5 hectare groot natuurpark geworden met wandelpaden, speelplekken, wadi’s en een schaapskudde.
Gaby Koenders: “Uniek is dat recreatie en (duurzame) energieproductie hier dus hand in hand gaan. Je kunt genieten van de mooie natuur, maar tegelijkertijd al wandelend allerlei innovatieve toepassingen van zonne-energie ontdekken”.
Hoe is Solarpark de Kwekerij tot stand gekomen?
Gaby Koenders: “In eerste instantie was de grond waar nu Solarpark de Kwekerij is gebouwd, bestemd voor een nieuwe woonwijk in onze gemeente. In plaats van het bouwen van ruim 200 woningen, werden er zo’n 7.000 zonnepanelen geplaatst. Omdat de functie van het park nadrukkelijk een combinatie moest worden van duurzame energieopwekking én een natuurpark, was dit qua opzet en invulling van het project uniek in de wereld.”
Dat was voor initiatiefnemers NL Greenlabel en IQ-SOLAR reden om Stel… te vragen als onafhankelijk adviseur en projectmanager. Stel… heeft onder andere geholpen met het uitwerken van het businessplan en het opzetten van de financiering.
Hoe heeft Stel... geholpen met het businessplan en de financiering?
Stel… heeft het volledige businessplan uitgewerkt. En de te nemen stappen duidelijk in kaart gebracht. Ook hebben ze geholpen met het opzetten van een financieringsconstructie.
Gaby Koenders: “Zo kwamen ze met het idee om naast de toegekende SDE+ subsidie van de overheid samen te gaan werken met energiecoöperatie Qurrent. Via Qurrent kunnen omwonenden en andere particulieren voor een maandelijks bedrag groene stroom afnemen die door de panelen in het park worden opgewekt. Zo krijgen de bewoners 100% groene stroom uit de Kwekerij en dragen zij bij aan het onderhoud van het park”.
Hoeveel levert het zonnepark op?
Het park telt 7.000 zonnepanelen die de komende 25 jaar genoeg energie opwekken om ruim vijfhonderd huishoudens van stroom te voorzien. Dat staat gelijk aan een CO2-reductie van ongeveer 550.000 kg per jaar.
Gaby Koenders: “Daarmee draagt het zonnepark flink bij aan de klimaatdoelstellingen van de gemeente: in 2030 willen we klimaatneutraal zijn. Ook speelt het zonnepark een grote rol in educatie over duurzame energie.”
Meer weten?
Over de mogelijkheden voor zonne-energie in uw gemeente of op uw bedrijfspand? Neem contact op met Twan Slaats.