De gemeente Wageningen wil in 2030 klimaatneutraal zijn. De overgang naar duurzame energie kan een substantiële bijdrage leveren aan deze ambitie. De gemeente doet dat onder andere met zonne-energie, zoals het project Zon op Bedrijfsdaken. In 2019 is gestart met het eerste collectieve inkoop project van Zon op Bedrijfsdaken in Wageningen. Diverse ondernemers hebben, mede op initiatief van de gemeente, meegedaan aan dit project. In totaal zijn vijf daken voorzien van zonnepanelen.
Collectief project
Op initiatief van de gemeente Wageningen vond in 2017 de eerste bijeenkomst plaats om bedrijven te enthousiasmeren voor het project. Toen nog relatief nieuw; een collectieve aanpak, zodat er projectfinanciering aangetrokken kon worden. Uiteindelijk is gekozen voor een collectieve inkoop van Zon op Bedrijfsdaken.
Peter de Haan, Wethouder Duurzaamheid: “Als gemeente zijn we heel blij met de resultaten die we met de collectieve inkoop van Zon op Bedrijfsdaken hebben bereikt. Voor de gemeente betekent dit weer een stap in de verduurzaming van Wageningen. We zijn ontzettend trots dat deze ondernemers meedoen en hopen zo voor nog meer ondernemers in de toekomst hetzelfde te kunnen betekenen. ”
Ondernemers in Wageningen hadden zelf de regie en namen zelf de beslissingen, maar onder begeleiding van Stel…. Hiermee zijn obstakels uit de weg genomen, was er begeleiding in het keuzeproces om tot realisatie van zonnepanelen over te gaan, én waren ondernemers verzekerd van de beste deal. Meerdere installateurs zijn met elkaar vergeleken en diegene met de beste voorwaarden, in dit geval EnerSolar, is in Wageningen aan de slag gaan. Het bundelen van meerdere daken leverde een groot voordeel voor de ondernemers op. De ondernemers die mee hebben gedaan zijn erg enthousiast.
Theater Junushoff uit Wageningen deed mee aan de pilot in 2019. Nu liggen er 154 zonnepanelen op het dak van het theater, goed voor een kwart van de totale energievoorziening.
Dorien van de Laak, Directeur Theater Junushoff: “Dat het proces begeleid zou worden door deskundigen, trok ons over de streep. We hoefden dus niet zelf het wiel uit te vinden. Het hele traject waren we goed geïnformeerd en het resultaat is precies zoals beloofd.”
Hoe gaat collectieve inkoop in zijn werk?
Steeds meer ondernemers kiezen voor zonnepanelen op het dak van hun bedrijfspand. Maar bedrijven zien vaak op tegen de ingewikkelde aanbesteding en installatie. Qua expertise zijn ze afhankelijk van externe partijen en ze hebben te weinig inzicht in de kosten, de technische risico’s en het uiteindelijke rendement. Met de collectieve inkoop van Zon op Bedrijfsdaken we verzamelen deze initiatieven en verkennen met onze expertise de markt. Op basis van de wensen en voorwaarden van de ondernemers wordt er een uitvraag in de markt gezet. Hierbij worden minimaal 3 partijen met elkaar vergeleken. Het eindresultaat: een financieel aantrekkelijk aanbod én een betrouwbare installateur. Het hele traject van zes tot acht maanden wordt begeleid door persoonlijke adviseur.
Ruud van Doorn, HEMA Wageningen: “Wat ben ik blij dat de zonnepanelen er inmiddels liggen. Het heeft even geduurd, maar middels de collectieve inkoop van Zon op Bedrijfsdaken werd het uiteindelijk een heel gemakkelijk proces. We hoefden het alleen nog maar in te koppen. Dank aan de gemeente en Stel… voor dit initiatief en de begeleiding.”