Onlangs zijn de hoofdlijnen van het klimaatakkoord gepresenteerd. In 2030 moeten we bijna de helft minder CO2 uitstoten dan in 1990. Om die doelstelling te kunnen halen, is er in Nederland de afgelopen maanden stevig onderhandeld over het klimaatakkoord. We hebben er al veel over kunnen lezen, maar wat betekent dat nu voor u als gemeente, onderneming of corporatie? In deze blogreeks bespreken we graag de meest relevante punten, te beginnen met de ‘tafel’ elektriciteit (goed voor 41% van de totale reductie).
#1: Elektriciteit
Om het klimaatdoel te kunnen halen, moeten we sneller de omslag maken van fossiele brandstoffen naar ‘hernieuwbare’ energie, om zo uiteindelijk tot een CO2-vrij elektriciteitssysteem te komen. De hoeveelheid hernieuwbare elektriciteit moet dus groeien: van 17 Terawattuur (TWh) naar 84 in 2030. Ter verduidelijking: 1 TWh is het energieverbruik van de stad Den Bosch.
Parken met windmolens op zee hebben een belangrijk aandeel (ten minste 49 TWh in 2030). De overheid zal in 2020 extra gebieden op zee aanwijzen waar windmolens moeten komen. De rest (35 TWh) moet vanaf het land komen via windmolens en zonnepanelen.
Het is de bedoeling dat subsidies voor duurzame energie na 2025 verdwijnen. Mogelijk worden er nog wel andere ‘instrumenten’ ingesteld die het financieel aantrekkelijker maken om in duurzame energie te investeren.
Opwek voor bedrijven en instellingen blijft doorgaan. Waar nu gebruikt wordt gemaakt van subsidies is het de bedoeling dat deze na 2025 verdwijnen. Mogelijk worden wel andere ‘instrumenten’ ingesteld om de business case aantrekkelijker te maken.
Onze collega’s zien dat veel gemeenten bezig zijn met het maken van een visie op zonneweides. Ook deze worden opgenomen in de Regionale Energie Strategieën (RES) om te zorgen voor een zorgvuldige ruimtelijke inpassing van hernieuwbare energieopwekking, warmte(rest)bronnen en bijbehorende infrastructuur.
ECONNETIC heeft verschillende windparken ondersteund in contractonderhandelingen en de ontwikkeling van zonnevelden en daken van idee tot en met realisatie begeleid. Als projectleider of onderdeel van een projectteam zetten we onze schouders eronder om de doelstellingen van onze opdrachtgevers te behalen in 2020 en daarna.
Maurik Jehee, directeur ECONNETIC: “Het klimaatakkoord zorgt ervoor dat iedereen straks aan een duurzame energievoorziening moet deelnemen. Gelukkig kunnen wij helpen door te ontzorgen.”
2 reacties. Reactie plaatsen
[…] hier ook deel #1 uit de […]
[…] hier ook deel #1 en #2 uit de […]