+31 343 44 53 98
info@stel.nl
Twitter
LinkedIn
  • Home
  • Wij werken aan
    • Energiebesparing
    • Energie Expertisecentrum
    • Energieopslag
    • Duurzame warmte
    • Windenergie
    • Zon op Dak
    • Zon op Land
  • Wij werken voor
    • Energiecoöperaties
    • Overheden
    • Ondernemers
  • Wie zijn wij
    • Onze aanpak
    • Ons team
    • Onze projecten
      • De Buurtmolen
      • Collectieve Inkoop Wageningen
      • Coöperatie Zeeuwind
      • Energie Expertisecentrum Flevoland
      • Energielandgoed Wells Meer
      • Financiering Scheldezon
      • Zon op Bedrijfsdaken: Veenendaal
      • Zonnepark Entersestraat
      • Meer projecten
  • Nieuws
  • Bij ons werken
    • Werken bij Stel…
    • Financieel Administratief Medewerker / Projectbeheerder
    • Junior Consultant Duurzame Energie
    • Medior Consultant Duurzame Energie en Energieopslag
    • Senior Consultant Zonne-energie
  • Contact & route
Home Blog Financieren van duurzame energie-projecten #1: Het financieel model

Financieren van duurzame energie-projecten #1: Het financieel model

29/09/2017Susanne SterkenburgBlog, Financiering
Goed nieuws, want de SDE+ najaarsronde komt er weer aan. Tussen 3 en 26 oktober kunt u aanspraak maken op een deel van de 6 miljard euro subsidie die beschikbaar is voor duurzame energieprojecten in Nederland. Bij ECONNETIC merken we dat er ook nu weer veel belangstelling is. Op dit moment zijn wij voor zo’n 150 ondernemers in meer dan 20 gemeenten bezig met het indienen van een SDE+ subsidieaanvraag.

Regelmatig krijgen we de vraag: wat gebeurt er daarna? Wanneer een SDE+ subsidieaanvraag een positieve beschikking heeft gekregen? Kan ik dan direct beginnen met het realiseren van mijn project? Het antwoord daarop is helaas ‘nee’. Een toegekende SDE+ subsidie betekent niet dat het project direct gerealiseerd kan worden. Het is wél een belangrijke eerste stap naar een gerealiseerd project, want vanuit deze financieringsbasis kunt u op zoek naar meer financieringsmogelijkheden.

#1: Het financieel model

In het artikel ‘SDE+ subsidie aangevraagd, hoe nu verder’ deelden we vier tips voor het aantrekken van extra financiers voor uw project. In deze nieuwe rubriek ‘Financieren van duurzame energieprojecten’ werken we de komende weken deze tips stap voor stap voor u uit. We beginnen deze week met stap 1: het maken van een duidelijk en toetsbaar financieel model.

Hage de Vries, partner ECONNETIC: “Vanuit ons enthousiasme voor ons vak, delen we in deze nieuwe blogreeks graag onze kennis en expertise met u. Het kan zijn dat de tekst daardoor misschien wat ‘technisch’ is, maar daarmee niet minder interessant. Heeft u een goed financieel model nodig, maar voelt u niet de behoefte zelf alle details te begrijpen? Dan kunt u het beste direct scrollen naar de laatste alinea of ons bellen.”

Een financieel model
Voorwaarden
Onderdelen
Gestructureerde aanpak
Een financieel model

Met een helder en goed onderbouwd financieel model, wordt het aantrekken van financiers voor uw duurzame energieproject een doelgericht proces. Met inzicht in uw onderhandelingsruimte en een onderbouwing van de ruimte voor aantrekkelijke financieringsvoorwaarden voor het project. We gaan er daarbij vanuit dat u het model gebruikt om een projectfinanciering aan te trekken. Dit is een financiering op basis van de verwachte kasstromen van het project (in tegenstelling tot de balansfinanciering, waar het de waarde van de zaken op de balans is die de financier tot zekerheid strekken).

Berekening operationele kasstromen

Begin, om te bepalen of u een uitgebreid financieel model nodig heeft, eerst met een korte berekening van de operationele kasstromen: hoeveel geld komt er jaarlijks binnen en hoeveel geld gaat er ook weer uit. Zo krijg u snel inzichtelijk of uw project verdienpotentieel én dus bestaansrecht heeft.

Komt er minder geld binnen dan er uit gaat? Dan heeft het project geen mogelijkheden voor het aantrekken van projectfinanciering. En met een beetje pech ook geen financieel bestaansrecht. In alle andere gevallen geldt: heeft het project een verdienpotentieel? Dan is de volgende stap om dit verder uit te werken in een uitgebreider financieel model.

Voorwaarden

Een duidelijk en toetsbaar financieel model is een model waar potentiële financiers gemakkelijk doorheen kunnen lopen met duidelijk gepresenteerde uitkomsten en volledige transparantie wat betreft aannames en inputs. Dit betekent dat duidelijk moet zijn wat de aannames zijn en waar deze vandaan komen. Het businessplan is daarbij ondersteunend.

Bovendien moet het financieel model de beslissing over een investering en de investeringsvoorwaarden kunnen faciliteren. Beargumenteer en presenteer het rendement die deze beslissing ondersteunen. Argumenten worden gesterkt door bijvoorbeeld de debt service coverage ratio’s, internal rate of return, terugverdientijden en een levelised cost of electricty te presenteren. Dit is allemaal af te leiden uit de financiële overzichten zoals de winst- en verliesrekening, de balans en het kasstroomoverzicht.

Onderdelen

Wanneer duidelijk is dat u een uitgebreid financieel model nodig heeft. En u bent op de hoogte van de voorwaarden waaraan dit moet voldoen; wat moet er dan in staan? Een helder financieel model bestaat uit de volgende onderdelen:

  1. Een inputpagina waarin alle informatie staat die van invloed is op berekeningen voor het project.
  2. Een pagina met alle berekeningen wat betreft inkomsten, kosten, balansposten, financieringskosten, aflossingen, etc.
  3. Een overzichtspagina met een financiële samenvatting van bijvoorbeeld een winst- en verliesrekening, de balans en een kasstroomoverzicht.
  4. Een verdere uiteenzetting van de financiële kasstromen via een kasstroomwaterval (bij meerdere financiers). Op deze manier wordt duidelijk wie recht heeft op bepaalde kasstromen.
  5. Een samenvattingspagina met daarin de belangrijkste ratio’s en outputs en ‘checks and balances’ zoals de check: is de balans in evenwicht, is de kaspositie niet negatief, worden de leningen volledig afgelost, zijn sources & uses gelijk, etc.

Wanneer deze onderdelen allemaal goed zijn gemodelleerd en er daadwerkelijk controle én inzicht is in het model en de werking ervan, kunnen er gevoeligheidsanalyses worden gedaan. Dit kan op verschillende manieren:

  • Door bijvoorbeeld te kijken naar de effecten van een wijziging van 1 of meerdere variabelen;
  • Door het opzetten van verschillende soorten scenario’s (base, best, worst);
  • Met een gevoeligheidsanalyse wordt gekeken wat de invloed is van eenzelfde procentuele stijging/daling van de voornaamste inputs. Hiermee wordt inzicht verkregen in de variabelen die het meest gevoelig zijn voor de uitkomsten van het project. Grafieken (zoals een tornado-diagram) kunnen het een en ander visueel inzichtelijk maken.

Gestructureerde aanpak

Een gestructureerde aanpak als deze is essentieel voor uw eigen overzicht, maar ook om financiers en anderen een vliegende start te geven in de beoordeling van het duurzame energie project. U creëert hiermee vertrouwen en momentum voor een snelle en succesvolle financiering en realisatie.

De FAST methode

Om tot de verschillende onderdelen van het financieel model te komen, gebruiken we bij ECONNETIC de FAST (Flexible, Appropriate, Structured, Transparent) methode. Dit zijn een set regels en afspraken (best practices), ondersteunt door financiële ‘modelleerders’ over de hele wereld, die ervoor zorgen dat de aanpak, berekeningen en de presentatie van het financieel model flexible, appropriate, structured en transparent opgebouwd zijn. In het Nederlands: het model is flexibel (wijzigingen kunnen gemakkelijk worden toegepast), geschikt (het model geeft de juiste informatie om financiële afwegingen te maken), gestructureerd (een heldere en consequente opbouw van berekeningen) en transparant (begrijpelijk voor mensen die ermee moeten werken).

Een voorbeeld hiervan is de manier van berekenen. Met FAST gebeurt dit niet met lange formules in één cel met daarin verwijzingen naar verschillende tabbladen. Dit komen we in de praktijk vaak tegen bij modellen die niet overzichtelijk zijn. In plaats daarvan worden alle relevante inputs afgescheiden en overzichtelijk bij elkaar gezet. Daarbij wordt de toelichting op de bron of aanname gegeven. Deze inputs worden vervolgens gekoppeld weergegeven bij de plek waar de berekening plaatsvindt. De berekening wordt bovendien in kleine stapjes opgebroken. Zo kan een lezer in één oogopslag zien hoe een berekening in elkaar zit en begrijpen welke inputs in de berekening gebruikt worden.

Praktijkvoorbeelden

Bij ECONNETIC maken wij onze eigen modellen FAST, maar ook modellen voor opdrachtgevers. Zo hebben we bijvoorbeeld voor Zeeuwind zowel een FAST windmodel als een FAST zonmodel gemaakt. Op basis hiervan kan Zeeuwind de financiering voor zon- en windprojecten aantrekken. Voor Zon Exploitatie Nederland hebben we op basis van onze FAST modellen (en de daarbij behorende businessplannen) al diverse financieringen uit de markt gehaald. Van zowel de klanten als de financiers krijgen we daarbij terug dat onze modellen niet alleen goed werken en heel transparant zijn, maar ook dat ze heel bruikbaar zijn in het structureren van onderhandelingen.

Hulp nodig?

Met deze blogreeks hopen we u als projecteigenaar een heel eind op weg te helpen met de verdere financiering van uw duurzame energieproject. Volgende keer gaan we dieper in op de parameters (rendement, inkomsten, uitgaven, kosten, leningen, …) en hoe u deze zo transparant mogelijk kunt weergeven in het model. Met de juiste balans tussen detailniveau en hoofdlijnen.

We kunnen ons ook voorstellen dat u meer hulp nodig heeft. Het aantrekken van projectfinanciering, vraagt om specialistische kennis. Bij ECONNETIC hebben we veel ervaring met het opzetten en beheren van financiële modellen, bijvoorbeeld op basis van de FAST-methode.

Bent u op dit moment bezig met de financiering van uw duurzame energieproject? Heeft u vragen? Neem dan vrijblijvend contact op met Hage de Vries. Dit kan telefonisch op 0343-445 398, of per e-mail aan info@econnetic.nl.

Hage de Vries

Hage de Vries

Partner ECONNETIC
labels: Blog, Financieel model, Financiering
Vorige artikel ECONNETIC reageert op conceptadvies ECN over SDE+-subsidie zonnestroom Volgende artikel Financieren van duurzame energieprojecten #2: Transparante parameters

Gerelateerde artikelen

Duurzame warmte met het Geothermieproject Aardwarmte Combinatie Luttelgeest (ACL) van start_DE-on_ECONNETIC

Geothermieproject Aardwarmte Combinatie Luttelgeest (ACL) van start

30/03/2020Lidewij Staal
energiebesparende tips_ECONNETIC

Energiebesparingstips voor bedrijven tijdens corona

01/03/2021Lidewij Staal
stappenplan zonnepanelen op dak_econnetic

SDE+ najaarsronde 2019: ruim 40MW subsidie aangevraagd

19/11/2019Lidewij Staal

3 reacties. Reactie plaatsen

Financieren van duurzame energieprojecten #2: Transparante parameters - ECONNETIC
15/11/2017 11:54

[…] ‘Financieren van duurzame energieprojecten’ werken we deze tips stap voor stap voor u uit. Stap 1 (het financieel model) en stap 2 (transparante parameters) hebben we afgelopen weken behandeld. Deze week staat stap 3 […]

Financieren van duurzame energieprojecten #4: De Projectorganisatie - ECONNETIC
30/11/2017 16:20

[…] energieprojecten’ hebben we de afgelopen weken deze tips stap voor stap voor u uitgewerkt.  Stap 1 (het financieel model) en stap 2 (transparante parameters) stap 3 (de onderbouwing van het project vanuit een […]

SDE+ beschikkingen uit de najaarsronde 2018 zijn binnen | ECONNETIC
20/03/2019 14:42

[…] #1: Het financieel model […]

Laatste berichten

  • Stel… we bieden energiecoöperaties houvast
  • Wat u moet weten over SDE++ 2022
  • SDE++ opent 28 juni: 13 miljard euro subsidie beschikbaar voor zonnepanelen

Aanmelden voor Stel... Nieuws

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van Stel...?

Meld u dan aan voor onze e-mail nieuwsbrief.
* = verplicht veld

Of volg ons voor de laatste updates.

Twitter
LinkedIn

Vacatures

Stel… Jij maakt het verschil.
Bekijk onze vacatures.

Neem contact met ons op

Hoofdstraat 248, 3972 LK Driebergen-Rijsenburg
0343 44 53 98
info@stel.nl

Laatste nieuws & blogs

  • Stel… we bieden energiecoöperaties houvast
  • Wat u moet weten over SDE++ 2022
  • SDE++ opent 28 juni: 13 miljard euro subsidie beschikbaar voor zonnepanelen
  • Een groen 2030 is haalbaar
  • Stel… ECONNETIC heeft een nieuwe naam.
Twitter
LinkedIn
HOMEOVER ONSCONTACTVACATURES
© Stel...energiedaden.
Alle rechten voorbehouden. Disclaimer. Privacyverklaring.