Het aandeel duurzaam opgewekte energie in Nederland stijgt en de verwachting is dat dit de komende jaren sterk zal blijven groeien. Echter, de productie van duurzame energie fluctueert sterk op zowel dagelijkse basis als tussen de seizoenen. Er is bijvoorbeeld meer opwek wanneer de wind waait of de zon schijnt. Om het elektriciteitsnet in balans te houden, moeten vraag en aanbod van energie op het net te allen tijden in balans zijn. Een batterij kan door het tijdelijk opslaan van de opgewekte elektriciteit de mismatch tussen het elektriciteitsaanbod en de elektriciteitsvraag verkleinen.
Een batterij zorgt voor een stabiele koers
Als er sprake is van een piekproductie (het aanbod is groter dan de vraag) kan een batterij ervoor zorgen dat het overschot van elektriciteit tijdelijk wordt opgeslagen. Wanneer er vervolgens weer een tekort van energie aanbod op het net ontstaat, kan de opslagen elektriciteit alsnog op het netwerk geleverd worden. Zo’n batterij om energie in op te slaan, is kostbaar, maar kan ook zorgen voor extra inkomsten. Wanneer het aanbod van energie op het net laag is, dan stijgen de prijzen. Andersom dalen de prijzen wanneer het aanbod van energie groot is. Met de inzet van een batterij kan geprofiteerd worden van deze prijsschommelingen.
Wanneer er enkel wordt gekeken naar het opslaan van duurzaam opgewekte elektriciteit heeft de batterij zo’n 10-30% van de tijd toegevoegde waarde, hierdoor is het nu (nog) niet mogelijk om een aantrekkelijke businesscase te creëren. Door het te combineren met andere verdienmodellen kan er (mogelijk) wel een rendabele businesscase worden gecreëerd.
Een voorbeeld van een ander verdienmodel is ‘Load shifting’. Het komt voor dat het opwekvermogen van een duurzame energie-installatie groter is dan de capaciteit van de netaansluiting. Dit betekent dat op piekmomenten het vermogen van de installatie wordt ‘afgetopt’ en er dus inkomstenderving plaatsvindt. Een batterij kan op deze momenten geladen worden en op een later moment ontladen naar het net.
Voor grootschalige opslag is er nog een derde inkomstenbron mogelijk: het inzetten van de batterij voor het leveren van netdiensten. Dit betekent dat de batterij mee kan bieden op de reservemarkten om Tennet te helpen het elektriciteitsnet in Nederland stabiel te houden. Hierbij is de toekomstige waarde van de netdiensten nog onzeker. Het klimaatakkoord besteedt aandacht aan flexibel regelbaar vermogen, maar het is nog onzeker hoe dit gaat uitpakken.
Grote batterijen (nog) niet financierbaar bij de bank
Financiers zijn bereid om zon- en windinstallaties te financieren omdat het verdienmodel van deze installaties, mede door de SDE subsidie, voorspelbaar is. De toekomstige waarde van het leveren van netdiensten en dus indirect ook een batterij, is onzeker. Hierdoor zijn banken op dit moment nog niet bereid om een batterij te financieren, omdat zij dit beschouwen als te risicovol. Wanneer meer zekerheid kan worden verschaft omtrent de toekomstige inkomsten van een batterij, is de kans groter dat er een financier instapt.
Benieuwd naar de mogelijkheden?
Wilt u meer weten over energieopslag in een batterij? Of wilt u uw (financiële) mogelijkheden voor opslag geanalyseerd hebben? Stel… helpt u hier graag bij. Neem vrijblijvend contact met ons op. Dit kan telefonisch op 0343-445 398, of per e-mail aan info@stel.nl.