De bakkerijbranche ziet de energiekosten dramatisch oplopen. Wat kun je als bakker nu doen om zo zuinig mogelijk om te gaan met gas en stroom? Het platform De Ondernemer sprak erover met Slimme Doener Johan Sijtsma.
Bron: De Ondernemer
Bakker Kor Schreuder uit Uddel vertelde in de landelijke media dan zijn energierekening met een factor tien omhoog ging omdat zijn vorige contract afliep. MKB-Nederland directeur Leendert-Jan Visser riep vervolgens de overheid op om snel te handelen. ‘Maar’, zegt Johan Sijtsma, ‘Daar is bakker Schreuder op korte termijn niet mee geholpen en dat geldt ook voor andere sectoren. De energierekening moet nu betaald worden.’
Energieadviseur Johan Sijtsma raadt alle bakkers (en andere ondernemers) aan om zo zuinig mogelijk om te gaan met gas en stroom door veel efficiënter te werken: ‘De hoge energieprijzen zijn een prikkel voor verduurzaming.’
,,Een bakkerij is een complexe situatie waar de ovens voor het bakken worden gestookt op gas en de mengmachines, koelers en compressoren worden aangedreven op stroom. Het zijn al snel grootverbruikers – elektriciteitsaansluiting is groter dan 3 keer 80 ampère en gas groter dan 40 kubieke meter per uur.”
Sijtsma vertelt dat bakkers met grote passie hun producten vervaardigen, maar geen idee hebben dat het op energiegebied efficiënter kan.
,,Als ik even kan neem ik de bakker mee naar het dak van de bakkerij en laat, als dat gaat, hem of haar voelen aan de rookgasafvoerkanalen van oven of installaties. Juist die zijn warm! Ik toon dan met een warmtecamera aan dat er veel warmte verloren gaat die juist nu gebruikt moet worden. Laten we proberen zoveel mogelijk van die warmte ‘te vangen’ en deze via een warmtewisselaar door middel van water in het buffervat te brengen. Een bakkerij gebruikt ook veel verwarmd water. Je kan dit warme water met de restwarmte voorverwarmen tot 40 tot 50 graden Celsius en dan heb je minder energie nodig voor de laatste 20 tot 30 graden.”
Opvangen van warmte en tijdsschakelaar
De energieadviseur ziet ook vaak dat de karren met brood in een verzamelruimte worden gezet om daar af te koelen. Ook geeft hij een tip om op de echte stroomvreters, de compressoren en koeling te besparen:
,,In de verzamelruimte is het warmer. Vang het op. Het betekent wel dat de ‘doos’ waarin al je machines staan, goed geïsoleerd moet zijn. Ik kom bij bakkerijen waar het ook daaraan schort. En: Gooi compressoren en koeling, waar mogelijk, achter een tijdsschakelaar. Op momenten dat er niet wordt geproduceerd kunnen compressor-installaties uit en de koeling een paar graden lager worden gezet. Als ik dat een bakker vertel, is dat voor hem een eyeopener. ‘Nog nooit over nagedacht. We doen het al jaren zo’, krijg ik dan te horen.”
Bedrijf ook verduurzamen?
Stel… helpt bedrijven met verduurzamen en het besparen van energie. Wilt u meer weten over de mogelijkheden van verduurzaming? Neem dan vrijblijvend contact op met Johan Sijtsma op 0343 – 44 53 98 of mail naar johan@stel.nl