De vraag naar duurzame energie groeit. En dat is heel erg goed nieuws. Steeds meer gemeenten en ondernemers buigen zich over de vraag hoe zij kunnen verduurzamen. Het stimuleringsbeleid van de overheid heeft hier zeker bij geholpen en dat zal in de toekomst ook zo blijven. Al verandert er continu veel. Recentelijk heeft het Kabinet diverse aanpassingen in de stimulering van duurzame energie aangekondigd. We lichten deze graag voor u toe.
Verbreding SDE+
Sinds een aantal jaar kun je bij het produceren van hernieuwbare energie gebruik maken van de subsidie Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+). Met deze subsidie stimuleert het ministerie van Economische Zaken de ontwikkeling van een duurzame energievoorziening in Nederland.) Vanaf 2020 wordt de huidige SDE+-regeling verbreed, onder de noemer Stimuleringsregeling Duurzame Energietransitie (SDE++). In de nieuwe regeling staat het doel van 49 procent CO2-emissiereductie op Nederlands grondgebied in 2030 centraal. De SDE++ maakt het mogelijk om ook andere emissiereductie-technologieën dan hernieuwbare energieproductie te stimuleren. Met de regeling SDE++ gaat het dus niet langer alleen om duurzame energie, maar om een uitgebreidere set technieken en maatregelen waarmee de uitstoot van CO2 wordt teruggebracht. Denk hierbij aan technieken als zonthermie, aquathermie, waterstofproductie, CO2-afvang en -opslag en benutting van restwarmte. De regeling Stimulering Duurzame Energietransitie (SDE++) hanteert grotendeels dezelfde principes als de SDE+ regeling en biedt nog steeds een goede basis om (project)financiering aan te trekken voor de ontwikkeling van uw project.
Voorjaars- en najaarsronde 2019
In de afgelopen voorjaarsronde van 2019 is er voor 4,8 miljard aan SDE+ subsidieaanvragen ingediend bij RVO. De verwachting is dat het vastgestelde budget voor de komende najaarsronde SDE+ circa 5 miljard euro is. In de zomer wordt bekend gemaakt om welk bedrag het exact zal gaan. Nieuw deze ronde is de waarschijnlijke introductie van de categorie wind hoogtebeperkt (tot 150 meter hoogte), met een licht hoger basisbedrag. Naar verwachting zal de najaarsronde in oktober 2019 opengesteld worden.
Energie-coöperaties en salderingsregeling
Minister Wiebes en staatssecretaris Snel hebben de Tweede Kamer een brief gestuurd over de ondersteuning van energie-coöperaties en aanpassingen aan de salderingsregeling. In de brief stelt de minister dat energiecoöperaties moeten worden ondersteund in het realiseren van duurzame energieproductie, onder andere door een nieuw op te zetten ontwikkelfaciliteit. Hiermee komt geld vrij voor het ontwikkelen van nieuwe projecten. Tevens loopt er een onderzoek naar de huidige postcoderoosregeling. Mogelijk zal deze worden gewijzigd of worden vervangen door een subsidieregeling. In de zomer wordt hierover meer bekend gemaakt. Doel is om de aanpassingen in 2021 van start te laten gaan.
Daarnaast wordt de salderingsregeling aangepast. Doordat het aanbrengen van zonnepanelen op je dak steeds goedkoper wordt is er minder subsidie nodig om zelf hernieuwbare energie op te wekken met zonnepanelen. De regeling wordt daarom vanaf 2023 geleidelijk afgebouwd tot 0 in 2031.
Bron: RVO
Weten wat wij voor u kunnen betekenen?
Heeft u als bedrijf, gemeente of energiecoöperatie plannen voor duurzame energie? Wilt u weten wat dit op kan leveren en van welke regelingen u gebruik kunt maken? ECONNETIC kan u helpen bij de aanvraag en verdere ontwikkeling of financiering van uw project. Neem vrijblijvend contact met ons op. Dit kan telefonisch op 0343-445 398, of stuur ons een bericht:
2 reacties. Reactie plaatsen
[…] aquathermie, waterstofproductie, CO2-afvang en -opslag en benutting van restwarmte. Lees hier meer over de aanpassingen in het stimuleringsbeleid voor duurzame energie. In 2020 is er één […]
[…] aquathermie, waterstofproductie, CO2-afvang en -opslag en benutting van restwarmte. Lees er hier meer […]