“Voor kleine(re) duurzame energieprojecten is toegang tot financiering dé uitdaging in de zakelijke markt”, meldt Solar Magazine in het juni-nummer. Dat komt omdat banken over het algemeen een ondergrens hebben voor projecten. Hierdoor sneuvelen (vooral de kleinere) veel duurzame energieprojecten door het ontbreken van financiering. Maar dat hoeft niet! Er zijn wel degelijk mogelijkheden om projecten wél gefinancierd te krijgen. In dit artikel delen we 3 tips.
-
Vraag het ECONNETIC
Als onafhankelijk adviesbureau willen we graag iedereen die bezig is met duurzame energieprojecten, helpen bij het realiseren ervan. Of het nu gaat om overkoepelende of juist lokale overheden (gemeenten) en grote bedrijven of MKB’ers. Wij vinden dat elk project, groot of klein, bijdraagt aan de energietransitie. ECONNETIC geeft (onafhankelijk) advies en werkt daarnaast hard om projecten ook écht van de grond te krijgen.
Bijvoorbeeld op het gebied van financiering. Wij helpen initiatiefnemers met het maken van een financieringsontwerp. In dit ontwerp (het financieringsmodel) wordt het hele project, het rendement en de risico’s in kaart gebracht. Op basis daarvan gaan we in gesprek met mogelijke financiers en investeerders. En kijken we, vooral bij de kleinere projecten, naar meer mogelijkheden om de financiering rond te krijgen.
Zo gaan we bijvoorbeeld op zoek naar investerings- of energiefondsen of combineren we projecten tot een voor financiers interessante omvang. En helpen we bij het aanvragen van SDE+ subsidies (tip 2). Benieuwd naar een voorbeeld uit de praktijk? Lees hier wat wij gedaan hebben voor de Provincie Flevoland. De provincie wil de energietransitie versnellen en heeft daarom de stichting DE-on (Duurzame Energie- en Ontwikkelingsmaatschappij) in het leven geroepen die projecten realiseert op het gebied van duurzame energie en energiebesparing.
-
Vraag SDE+ subsidie aan
Met de SDE+ (Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie) subsidieregeling stimuleert het ministerie van Economische Zaken de ontwikkeling van een duurzame energievoorziening in Nederland. Alle initiatiefnemers van duurzame energieprojecten kunnen een SDE+ subsidie aanvragen. De regeling ondersteunt én zet partijen aan tot het produceren van duurzame energie.
Een SDE+ subsidie alleen zal nooit automatisch tot financiering leiden. Ook als het gaat om kleine(re) projecten. Een SDE+-beschikking is dus wel een heel belangrijke eerste stap naar een gerealiseerd project. De vervolgstappen zijn minstens zo belangrijk. Ga vanuit deze financieringsbasis daarom op zoek naar meer financieringsmogelijkheden, zoals crowdfunding (tip 3)! ECONNETIC vraagt de SDE+ graag voor u aan.
-
Start een crowdfunding campagne
Ook al is een SDE+ subsidie toegekend, kleinere projecten – met een financieringsvraag tot één miljoen euro – hebben het lastig om verdere financiering via de bank te regelen. “Crowdfunding kan dan deels of volledig uitkomst bieden”, zeggen marktexperts in Solar Magazine.
Crowdfunding betekent vrij vertaald: een investering (of financiering) door de massa. Met crowdfunding investeert een groep mensen in uw duurzame energieproject of -concept. Op die manier bent u dus niet meer afhankelijk van de bank alleen.
Een mooi voorbeeld van een succesvolle crowdfunding campagne is die van onszelf. Met behulp van platform Oneplanetcrowd hebben wij in 9 dagen tijd 250.000 euro opgehaald om als organisatie te kunnen groeien en meer impact in de energietransitie te realiseren. Met dit platform hebben we ook een samenwerking voor het crowdfunden van duurzame energieprojecten. Uw project past daar mogelijk ook in!
Krachten bundelen
De rode draad door deze drie tips, vooral als het gaat om kleine(re) duurzame energieprojecten, is: probeer krachten te bundelen! Zowel als het gaat om het bundelen van financieringsvormen (SDE+ subsidie, crowdfunding en eventuele leningen van de bank), het bundelen van daken zoals de gemeenten Bunnik, Veenendaal en Tiel dat doen met het project ‘Zon op Bedrijfsdaken’, als het bundelen van kennis en expertise, door ECONNETIC als onafhankelijk adviseur aan te laten haken. ECONNETIC zorgt er in alle gevallen voor dat het werkt.
Op zoek naar financiering voor uw project?
Heeft u vragen? Of bent u op zoek naar extra financiering waarmee u uw duurzame energieproject écht kan realiseren? Neem dan contact op met Hage de Vries. Dit kan telefonisch op 0343-445 398, of per e-mail via info@econnetic.nl.